I Linköping har vi en kommunalt driven omsorg som fungerar väl och som håller god kvalitet. Det är vi stolta över. Trots detta vill det borgerliga minoritetsstyret att en större andel av omsorgen återkommande ska upphandlas. Det är dags att på allvar ifrågasätta det borgerliga minoritetsstyrets viljeinriktning för vår omsorg. Vems valfrihet värnar dom egentligen?
Vår uppgift är att värna personens intressen om att få en god omsorg, inte i första hand företagens möjligheter att lägga anbud. De styrande politikerna i Linköping väljer dock att återkommande upphandla omsorg. Detta görs på bekostnad av långsiktighet i verksamheten och för de som tar del av omsorgen. En grupp som i närtid kommer drabbas av privatiseringsivern är personer och personal på LSS-boenden. Många personer med livslång funktionsnedsättning flyttar hemifrån till ett gruppboende redan i unga år. Gruppbostaden blir hemmet och den fasta punkten i livet. Att verksamheten återkommande upphandlas innebär att rutiner, kontinuitet och sammanhang omprövas, vilket är förändringar som kan tära hårt – i synnerhet på just denna grupp av människor som är särskilt sårbara för förändringar.
Efter sommaren går ytterligare ett LSS-boende över i privat regi, vilket fått anhöriga, boenden och personal att reagera. Det är lätt att förstå att människor som levt merparten av sina liv på samma ställe och med i princip samma personal upplever en oro. Det väcker också frågor; Kommer personal att sluta? Hur kommer vardagen för de boende att förändras? Personalen är de som vet vad som hänt, och som många gånger delar minnen med personen, de blir en del av personens livsberättelse. Det handlar alltså inte bara om att lära känna ny personal, utan även om att en del av ens historia går förlorad. Detta är en oro som hade kunnat undvikas.
Kommunen måste kunna garantera att de som inte vill upphandlas ska slippa det, och att alla inom LSS ska ha möjlighet att välja ett kommunalt drivet boende. Vi socialdemokrater anser att huvuddelen av omsorgen i Linköping ska drivas kommunalt, där de privata aktörerna utgör ett komplement när de tydligt lever upp till våra krav och ambitioner. Det är egentligen inte en särskilt radikal idé – de utförare som visat att de kan leva upp till våra hårda kvalitetskrav får vara med, och övriga säger vi ”nej tack” till. För att våra skattepengar ska vara där de gör störst nytta, och där linköpingsborna får bäst omsorg, är detta ett klokt koncept.
De borgerliga politikerna talar ofta om friheten att få välja. Vi socialdemokrater menar att den valfriheten även måste inkludera alternativet att slippa bli upphandlade.