Vänsterpartiets förslag är dåligt underbyggt

Emil Brobergs (V) artikel och förslaget om barnmorskestyrd förlossningsavdelning vid något sjukhus i regionen andas brist på kunskap om sjukvård och historia.

För att driva en förlossningsavdelning med acceptabel säkerhet krävs ett akutsjukhus, möjlighet till akut operation/kejsarsnitt, skriver debattören.

För att driva en förlossningsavdelning med acceptabel säkerhet krävs ett akutsjukhus, möjlighet till akut operation/kejsarsnitt, skriver debattören.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2022-03-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Dags för en ny förlossningsavdelning" (11/3): 

Varför har vi kris i förlossningsvården?

Ja, det började redan på 70-talet! Då stod jag, 16 år gammal på torget i Oskarshamn och sjöng ”Vi vill ha vårt BB kvar”. Den gången lyckades folket i Oskarshamn att stoppa nedläggningen av den lilla välfungerande BB-avdelningen som drevs av duktiga barnmorskor. Man hade ett akutsjukhus som back-up, riskförlossningar fick åka till Västervik. Ett par år senare lades BB dock ned.

När jag sedan som läkare flyttade till Hälsingland på 90-talet hade BB-Söderhamn lagts ner sedan några år. I Bollnäs byggdes dock Sveriges modernaste förlossning/BB dit man vallfärdade från hela Sverige för att informeras om den fina vården. Ett litet, barnmorskestyrt BB som hade det lilla akutsjukhuset som back-up. (Om det fanns minsta risk för komplikationer, fick man föda barn i Hudiksvall där det fanns barnläkare i jour och neonatal vårdplatser.) Bollnäs nya BB lades ner tre år efter starten, och det var början till slutet av Bollnäs akutsjukhus dit man nu inte längre kan komma med brutna ben eller blindtarmsinflammation.

På 2000-talet kom jag slutligen till Motala, där sjukhuset hade en högt prisad förlossningsavdelning, och kan ni tro, den lade de också ner! Även här var detta starten till nedläggning av Motala lasarett som komplett akutsjukhus. (Det beslutet togs förresten av S-V-ledningen i landstinget som tre månader innan bedyrat att man inte skulle göra just det!)

Historien upprepar sig! Motiven att lägga ner förlossningsavdelningarna har varit skiftande. Till exempel att det blev för få förlossningar för att ge erfarenhet till personalen. Jag har dock inte sett några siffror på att det var mer riskfyllt att föda barn på dessa sjukhus, troligtvis på grund av att man styrde riskförlossningarna till större enheter.

Emil, dessa ”barnmorskestyrda förlossningsavdelningar” som du nu föreslår har alltså funnits över hela Sverige. Politiska beslut i landsting och regioner har under åren lagt ned ett stort antal välfungerande förlossnings- och BB-avdelningar runt om i Sverige. Det har ofta varit starten till att sjukhusen nedmonterats. Och vad är resultatet? Sverige har minst antal vårdplatser/IVA-platser i hela Europa. Vi har en kris i förlossningsvården. Akutmottagningarna särskilt i storstäderna är som krigsskådeplatser.

För att driva en förlossningsavdelning med acceptabel säkerhet krävs ett akutsjukhus, möjlighet till akut operation/kejsarsnitt. Det kräver: Kompetent gynekolog och kirurg, anestesiläkare, operationssköterska, anestesisköterska, intensivvårdssjuksköterska, undersköterskor op/anestesi/IVA med flera. Dygnet runt.

Så att lägga en barnmorskestyrd förlossningsavdelning i Motala är inte möjligt med mindre att akutsjukhuset återuppbyggs med kirurgi, operation och IVA. Tyvärr. Vem vågar gå till val på upprustade små akutsjukhus?

I nuläget är det nog (mycket) bättre lön och arbetsvillkor för barnmorskor som är det viktiga för att förlossningsvården i Östergötland skall förbättras. V:s förslag är dåligt underbyggt och förefaller dåligt förankrat bland dem det berör, barnmorskor och övrig personal inom förlossningsvården.

Britta Gollvik, pensionerad läkare, specialist internmedicin och palliativ vård. 
Arbetat i Kalmar läns landsting, Stockholms läns landsting, Dalarnas landsting, Gävleborg läns landsting, Region Östergötland.
Fött barn på Karolinska sjukhuset och Hudiksvalls lasarett.