Vid årsskiftet kastades 705 personer i Östergötlands län ut ur sjukförsäkringen. Det berodde inte på att de blivit friska, någon sådan prövning gjordes överhuvudtaget inte. I stället berodde det på att de här personerna passerat en administrativ tidsgräns för hur länge man får vara sjuk.
Vi kan alla ha oturen att bli sjuka eller skadade. För att försäkra oss mot risken att också förlora vår inkomst, om vi skulle ha oturen att bli sjuka, betalar var och en av oss till sjukförsäkringen. Det sker genom de sociala avgifter arbetsgivaren betalar och som vi har avstått lön till. När vi har betalat till försäkringen ska vi kunna känna oss trygga i förvissningen att både få snabb rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar.
Vi människor är olika och reagerar olika på sjukdom. Den moderatledda regeringen har begränsat möjligheten till individuell bedömning och ersatt den med stelbenta tidsgränser. Efter en viss tid upphör möjligheten att vara sjukskriven, man blir utförsäkrad och överflyttad till Arbetsförmedlingen. Undantag görs för människor som ligger på sjukhus eller saknar verklighetsuppfattning.
Trots att arbetsmarknadsministern lovade att ingen skulle få lägre ersättning när man utförsäkrades är sanningen att ungefär hälften fick se sin ersättning sänkt, de flesta med mer än 1 000 kronor per månad.
Det är inte rimligt. Cancersjuka människor som genomgår tuffa behandlingar blir inte friskare av att bli fattigare. Människor som tidigare klarat av att jobba deltid ska inte behöva säga upp sig och ställa sig sist i kön på Arbetsförmedlingen. Sjukförsäkringen ska inte användas som en experimentverkstad där sjuka människor får betala priset.
Den utvärdering av utförsäkringen som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen visar att efter tre månader har nästan 40 procent sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen. Bara drygt tre procent har ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden, fast eftersom många av dem jobbade deltid redan innan utförsäkringen vet vi inte om det egentligen har blivit bättre. Vi vet inte heller något om deras försörjningsförmåga, det vill säga om man har en inkomst som går att leva på. De allra flesta finns kvar i olika program på arbetsförmedlingen, och står sist i kön för att få ett jobb.
Vi rödgröna vill något helt annat. Om vi får förtroendet att leda Sverige efter valet kommer vi att se till att vi har en anständig sjukförsäkring. Vi kommer att återupprätta förtroende för sjukförsäkringen och avskaffa utförsäkringen. Vi kommer att satsa på rehabilitering så att människor faktiskt kan komma tillbaka till arbete. För vi tror inte att människor blir friskare för att de bli fattigare.
Veronica Palm
Socialdemokratisk riksdagsledamot