Vården kräver öppenhet

Foto:

debatt2006-12-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingsvalet i Östergötland var ett nederlag för oss socialdemokrater. Vi förlorade nio mandat och cirka 17 000 röster. Till dels berodde det naturligtvis på det dåliga valresultatet på nationell nivå, men till stor del var det en protest mot den förda politiken i landstinget.

De största väljarförlusterna skedde också till det lokala missnöjespartiet Vrinnevilistan.

Nu är det nödvändigt att det förs en debatt om den förda politiken. Vi måste våga vara självkritiska. Många östgötar var inte övertygade om att de förändringar som genomförts skulle ge en trygg och säker vård.

Den nya majoriteten har tillsatt en utredning som skall lägga fram förslag på hur man kan stärka sjuk- vården i bland annat Norrköping, Motala och Finspång. Vi tycker det är rimligt och ser fram mot resultatet av denna utredning.

Vår uppfattning är att om hälso- och sjukvårdens organisation i länet återigen skall ändras vore det önskvärt om det kunde ske med ett brett parlamentariskt stöd.

Vi är beredda att bidra till en konstruktiv lösning. Men ett socialdemokratiskt stöd kommer inte förutsättningslöst. Vi ställer ett absolut krav på en analys av konsekvenserna när det gäller tillgänglighet, kvalitet och säkerhet för patienterna och arbetsmiljö för medarbetarna.

Inte heller kompromissar vi med att vården skall vara likvärdig över hela länet. För oss är lösningar som innebär att hälso- och sjukvården i västra länsdelen utarmas oacceptabla.

Vi vill också peka på nödvändigheten av långsiktiga lösningar. Kortsiktiga kompromisser i en bräcklig fempartikoalition riskerar bara att leda till nya organisationsförändringar. Vi är övertygade om att det krävs fördjupad samverkan mellan länets olika delar och mellan landsting och kommuner.

Profileringen av länets sjukhus har inneburit kortare väntetider för östgötarna. Den ger också utvecklingskraft för samtliga sjukhus och tryggar långsiktigt tillgången till en väl fungerande närsjukvård i länets alla delar.

Utvecklingen av närsjukvården har haft stor betydelse, den har gett kommunerna en tydlig samverkanspartner, det ger goda förutsättningar för ett bättre omhändertagande - inte minst av många äldre med flera sjukdomar som behöver stöd av både landsting och kommun

En av våra grundläggande principer är att hälso- och sjukvården skall finansieras gemensamt och fördelas efter behov. Vårdens begränsade resurser fördelas till dem med störst behov, inte till dem som har de starkaste rösterna.

Grunden för en sådan politik är öppenhet.

Resursfördelning och ställningstaganden mås te redovisas i form av öppna prioriteringar. Öppenheten blir då en garant för den solidariska vården. Vi kommer att motverka en återgång till dolda prioriteringar och godtycke i den östgötska vården.

IRMA GÖRTZ

2:e vice ordförande landstingsstyrelsen

ANNA-LENA SÖRENSON

2:e vice ordförande Hälso - och sjukvårdsnämnden

Läs mer om