Värdera allas blod lika

Vården är i ständigt behov av fler blodgivare, därför är det olyckligt att en stor grupp idag i praktiken stängs ute från att bli blodgivare, skriver debattörerna.

I Östergötland råder akut blodbrist för alla blodgrupper, rapporterades nyligen.

I Östergötland råder akut blodbrist för alla blodgrupper, rapporterades nyligen.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2019-08-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i landet kan vi läsa att det just nu råder blodbrist i sjukvården. Förra veckan rapporterades det att det i Östergötland råder akut blodbrist för alla blodgrupper. Även om många blodgivare tar semester gör inte patienterna det och sjukvården har ett skriande behov.

Att kunna erbjuda blod till patienter i samband med operationer eller sjukdomar är ofta livsavgörande. Inte sällan råder det dock brist på blod vilket är mycket allvarligt, inte minst för den person vars liv hänger på en skör tråd. Vården är i ständigt behov av fler blodgivare, därför är det olyckligt att en stor grupp idag i praktiken stängs ute från att bli blodgivare.

Alla blodgivare i Östergötland har fått ett sms utskickat från Ge blod i Östergötland. Där uppmanas de att ge blod på någon av blodcentralerna eller blodbussen som åker runt i länet. Tyvärr finns det en grupp som inte kommer att få någon sådan kallelse. Män som har sex med män får år 2019 fortfarande inte ge blod – om man inte lever i fullständigt celibat. Det spelar alltså ingen roll om man sedan många är lever i ett monogamt förhållande och inte utsätter sig för några sexuella risker. Som homo- eller bisexuell man är man helt enkelt inte önskad som blodgivare.

Vi har full förståelse för att det blod som används i sjukvården måste vara kvalitetssäkrat och att patientsäkerheten går först. Ingen patient ska förstås riskera att få blodsmitta genom blodtransfusioner och därför bör det givetvis vara en hård kontroll av det blod som ges.

Vi hade av den anledningen tyckt att det hade varit rimligare att man istället bedömer en blodgivare utifrån dennes sexuella risktagande och därefter sätter karantänstider oberoende vilken sexuell läggning vederbörande har.

När frågan om jämlik blodgivning kommer upp i Sverige hänvisar ofta Socialstyrelsen till EU-bestämmelser. Trots detta har flera länder, exempelvis vårt grannland Danmark, inom en snar framtid tänkt att tillåta blodgivning för homo- och bisexuella män utan att det anses strida mot EU-regler.

Givet att enbart människor utan sexuellt risktagande skulle få ge blod och att blodet screenas för att upptäcka eventuell blodsmitta borde även Sverige kunna införa samma regler för alla. Det skulle ge mer nödvändigt blod till sjukvården och patienterna. Samtidigt skulle Sverige ta bort ett av de diskriminerande regelverk som finns kvar för homo- och bisexuella.

Förra veckan gick Stockholm Pride av stapeln och femtiotusen människor åkte till vår huvudstad för att 40 år efter att homosexualitet slutade att klassas som en psykisk störning gå för alla människors lika värde. Jämlik blodgivning är en av många anledningar till att det fortfarande behövs. Vi gick i lördagens parad för att alla människor ska värderas lika mycket – även deras blod.

John Weinerhall

riksdagsledamot och 2:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Matilda Ekeblad

regionpolitiker och distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet Östergötland

Lukas Sveilis

ordförande för Moderaternas HBT-nätverk Öppna Moderater i Östergötland

Läs mer om