Svar på "Skolan ska vara en trygg miljö" (16/10):
Niklas Borg (M) och Erik Östman (M), två av kommunens styrande politiker, fastslår i Corren 16 oktober att ”Skolan ska vara en trygg miljö att vistas i”. Man konstaterar att politiken "behöver vara beredda att permanent omplacera elever som skapar otrygghet för andra på sin skola”, samt att det finns stora möjligheter i skollagen för åtgärder. Fina ord från ansvariga politiker, men frågan infinner sig - om kommunens politiska ledning uppfattar sig ha så stort handlingsutrymme: Varför agerar man inte mot ett så uppenbart galet beslut som att placera gärningsman och offer i samma skolmiljö?
Situationen på Berzeliusskolan där gärningsman och offer, genom en obegriplig hantering av kommunen, placerats i samma skolmiljö har berört många av oss. Att ett så grovt brott inte ens innebär att kommunen kan hålla de båda eleverna åtskilda under de få år som är kvar av deras skoltid är en skandal.
Skolan ska vara en trygg plats för alla elever och vuxna, men tyvärr är så inte alltid fallet idag. Alltför ofta är det offret som blir den som får göra stora uppoffringar. När skolan inte kan komma till rätta med problemen tvingas man byta skola eller göra andra anpassningar, när det egentligen vore självklart att mobbaren eller gärningsmannen är den som ska flytta på sig.
Vi ser behov av att förtydliga lagstiftningen och kommer den närmaste tiden ta initiativ för att mer ska göras på nationell nivå för tryggheten i skolan. Bland annat behöver det bli lättare att även under gymnasietiden flytta elever till andra skolor. Vi ser också behov av att tydligare stötta skolans rektorer, de ska aldrig känna sig rädda för att agera mot dem som utsätter andra för våld eller mobbing i rädsla för anmälningar eller kritik uppifrån.
Samtidigt finns redan idag flera sätt att agera för kommunen. Gärningspersonen kan få undervisning på distans, som alla gymnasieelever fått under våren. Kommunen kan också stänga av eleven av hänsyn till andras trygghet och ge möjligheten att byta skola. Corren har förtjänstfullt granskat fallet på Berzeliusskolan, men än så länge har ansvariga politiker inte sagt flaska om det konkreta fallet. Nu när Borg och Östman öppnar för ”kraftfulla insatser” ser vi anledning att ställa frågan - kommer Allianspolitikerna i skolnämnderna ta initiativ till att agera i fråga? Eller handlar retoriken bara om tomma ord?