Varför är förändring så svårt?

debatt2006-12-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förändring är svårt för många att ta till sig. I för- ändringen läser de in ett frångående från trygg- heten. Detta trots att dagens trygghet är osäkrare än någonsin.

Sverige har en arbets- löshet där närmare var femte ungdom går arbetslös. Andelen förtidspensionärer har ökat dramatiskt, inte sällan för att det varit ett smidigt sätt att dölja arbetslösheten. Till detta kan vi lägga ökningen av familjer som blivit bidragsberoende, den stora andelen invandrare som inte får jobb och där akademiker går från högskola till arbetslöshet.

Vari ligger då den trygghet som får många att slåss så mycket mot förändring? LO:s Wanja Lundby-Wedin är den främste förändringsskeptikern och visar tydliga tendenser på att lida av det som fransmännen kallar för "declinism" - trots att dagens system inte fungerar anser hon att samhällets storhet ligger i de system som byggts upp.

Lösningen ser hon inte i förändring, utan i att stärka de system som fungerade förut. Alla försök till förändring möts därför av kraf- tiga reaktioner. Vi ser det nu tydligt med förslagen att reformera a-kassan. Lundby-Wedin ställer sig upp och påstår att det är ett försök att öka klyftorna. Men vad är då hennes alternativ till förändring? Tyd- ligen en fortsatt färd nedåt i välståndsligan till förmån för systemkramandet.

Vi måste sluta låta det förflutna hemsöka oss och inse att gårdagens lösningar inte fungerar i dagens värld. Om vi inte vill svika morgon- dagens generationer måste det till förändringar.

Det som skrämmer Wanja Lundby-Wedin är vad som fört Danmark, Belgien, Irland och England till topp av välståndsligan. Där finns jobb till dem som vill ha och där lönar det sig att utbilda sig.

Viktigast av allt är att där finns verklig trygghet i form av egen försörjning.

Muharrem Demirok

Fullmäktigeledmot

Läs mer om