Varför inte införa "Sluta skjut" i Linköping?

Vänsterpartiet har länge drivit att arbetet med ”Sluta skjut” ska spridas till fler städer i Sverige.

Debatt2021-10-07 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Sluta skjut” är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården, Malmö stad och engagerade medborgare för att förebygga skjutningar och göra det lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell, GVI (gruppvåldsintervention), som visat goda resultat i våldsutsatta, både i USA men också i Malmö. 

Regeringen har nu beslutat att budgetera att metoden ska spridas till fler orter. Det är bra att regeringen har lyssnat på Vänsterpartiet, det är då riktig bra politik beslutas.

Skjutningarna och otryggheten i Linköping har växt, i Berga slutade en skottlossning med två dödliga utgångar. I Skäggetorp skedde en skjutning på en restaurang i centrum och en man har avlidit. Skjutningarna påverkar hela Linköping, alldeles för många upplever sig rädda och otrygga. 

När jag frågar polisledningen i polisregion Öst så är polisens ambition att inte införa "Sluta skjut" för att metoden inte passar i Linköping. Även det moderata kommunalrådet Niklas Borg tvekar. Det förvånar mig mycket, om metoden har fungerat väl i Malmö så förstår jag inte varför den inte fungerar i Linköping. Varför är inte Borg intresserad av att skydda Linköpings invånare? I Malmö minskade skjutningarna med 70 procent mellan 2017 och 2020 när "Sluta skjut" infördes.

Det behövs fler insatser för att stoppa skjutningarna och öka tryggheten. Att öka straffen har visat sig haft alldeles liten påverkan, nu behövs riktigt metoder som polisen tillsammans med kommuner kan arbeta med. Det behövs ett nationellt avhopparprogram, en stark socialtjänst med ordentliga resurser och en skola som fungerar lika bra i Skäggetorp som i Lambohov.