Gör det lättare att bygga studentbostäder i Linköping

Vad är egentligen viktigast, att folk har någonstans att bo, eller att bostäderna måste byggas enligt en orimligt hög standard, skriver debattörerna.

Linköping, gör som Lund som 2014 upprättade ett antal studentbostäder på tio kvadratmeter, skriver debattörerna.

Linköping, gör som Lund som 2014 upprättade ett antal studentbostäder på tio kvadratmeter, skriver debattörerna.

Foto: Erland Vinberg / TT

Debatt2024-01-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under föregående år släppte Studentbostadsföretagen tillsammans med Ungdomsbarometern en rapport som visar bostadens roll i förhållande till val av studieort. Rapporten vittnar om att så många som var fjärde student har angivit att bostaden är avgörande för val av studieort.

För studenter som kommer från ekonomiskt svagare hushåll är motsvarande siffra 33 procent. Möjligheten till att kunna få en bostad är med andra ord en oerhört viktig faktor för att alla ska ges lika möjligheter till att börja studera. Att vissa individer nekas möjlighet till sin drömutbildning på grund av bostadsbrist strider mot vår självbild som ett land där vem som helst, kan bli vad som helst.

Universitetet har i dag cirka 22 100 studenter bara i Linköping. Under 2022 meddelade Studentbostäder, som i dag är hyresvärd till cirka 25 procent av stadens studenter, att de planerar att bygga 300–500 nya bostäder under de kommande åren. Men detta är inte i närheten av hur mycket, eller hur snabbt det behöver byggas. Det vore en stor förlust för Linköping, med sin stolthet som studentstad och starka kopplingar till universitetet, att gå miste om studenter som i längden kunde varit med och bidragit till ökad innovation och tillväxt för oss alla. I synnerhet de tekniska utbildningarna vid universitetet har en stark koppling till den lokala arbetsmarknaden.

Vid upprättandet av nya byggnader finns som bekant ett antal regler som måste tas i beaktning. Boverket har tagit fram ett antal bygg- och konstruktionsregler som reglerar samtliga byggåtgärder i landet. De här reglerna innefattar bland annat krav på vilka rum och funktioner en bostad måste innehålla, såsom exempelvis hur inomhusmiljön ska se ut eller att den måste vara barnsäker. Här regleras även de lägsta tillåtna ljudnivåskillnaderna mellan olika utrymmen. Den här typen av regler har naturligtvis en inverkan på den mängd bostäder som kan upprättas.

Vi ställer oss därmed frågande till huruvida det är rimligt att ställa de krav på nya studentbostäder som ställs i dag. Vad är egentligen viktigast, att folk har någonstans att bo, eller att bostäderna måste byggas enligt en orimligt hög standard? Vore det då inte bättre att lätta på dessa detaljregleringar, som dessutom kommer leda till att man inte behöver ta ut lika hög hyra? Studentboendet är dessutom ett boende som får se väldigt mycket in- och utflyttning. Att få leva med lite mer ljud under den korta tiden du bor i din studentlägenhet, är någonting de flesta skulle känna sig okej med, i synnerhet om det innebär att de kan få en bostad snabbare och till en mer rimlig kostnad. Vi anser att det är dags att revidera dessa regler och se vilka förenklingar som går att göra vid upprättandet av just studentbostäder.

I Lund upprättades år 2014 ett antal studentbostäder om tio kvadratmeter som lanserades som Sveriges minsta men också fräckaste studentbostäder. Projektet Bokompakt gick ut på att utmana rådande byggregler och samtidigt visa på att det går att bygga studentbostäder som både är av hög kvalitet, samtidigt som boendekostnaden är låg. Lägenheterna är dessutom yteffektiva med bland annat inbyggd loftsäng, vilket innebär att det går att bygga fler lägenheter på den tilltänkta ytan. Det blir en win-win situation! 

Linköping borde ta liknande steg. Låt oss göra det lättare att bygga i vår stad så att vi kan få fler och billigare studentlägenheter.