Behovet av vård och omsorg ökar kraftigt. Andelen åldrande invånare växer samtidigt som medicinsk utveckling tillåter oss att även vid hög ålder behandla sjukdomar.
Brist på personal är det största hotet. För samtidigt minskar antalet människor i arbetsför ålder i 133 kommuner fram till 2030. Norrland drabbas hårdast men även Östergötlands län där den arbetsföra befolkningen väntas minska i nära hälften av kommunerna. Det gäller Finspång, Valdemarsvik, Åtvidaberg, Vadstena, Kinda och Ydre.
För att trots denna åderlåtning av arbetskraft klara att leverera en fungerande välfärd krävs skickliga chefer.
Hälso- och sjukvård samt äldreomsorg tillhör de mest kvinnodominerade av alla arbetsområden; över 80 procent av medarbetare och chefer är kvinnor. Här har chefer ansvar för människors liv och lyder under tunga regelverk. Över 60 procent har mer än tre års universitetsutbildning. Det kan jämföras med 11 procent för chefer i de mest mansdominerade områdena.
Paradoxalt nog har cheferna i vård och omsorg sämre villkor och förutsättningar att leda än chefer i samtliga andra arbetsområden. Det visar en ny rapport från fackförbundet Ledarna.
Ofta leder cheferna personalgrupper som är dubbelt så stora som i andra områden. 32 medarbetare per chef är snittet men ett 60-tal är inte ovanligt. Det kan jämföras med 18 som är genomsnittet i de mest mansdominerade områdena. Inom vård och omsorg förekommer uppgifter som ligger långt från chefsuppdraget. Trots högre utbildning än de flesta chefer har de lägre löner, är ofta kraftigt underrepresenterade på högre chefsnivåer och har mindre omfattande budgetansvar.
Flera studier visar att chefer inom kvinnodominerade delar av kommuner och landsting inte har tillräckliga förutsättningar för att fungera som chefer. Inom mansdominerade områden i dessa sektorer har cheferna ofta betydligt bättre förutsättningar, till exempel administrativt stöd och betydligt färre underställda.
Bristande förutsättningar för chefer får stora konsekvenser för andra. Ju fler medarbetare, desto svårare att vara en närvarande ledare som ger stöd och återkoppling. Det försämrar engagemang, nöjdhet och personalomsättning. Det blir svårare att genomföra den digitalisering som måste ske. Det blir också svårare att skapa en god arbetsmiljö, vilket ger grogrund för destruktiva strukturer och psykisk ohälsa.
Branschföreningen Ledarna inom vård och omsorg består av 8 000 chefer. Vi uppmanar våra folkvalda politiker i kommuner och region att:
- Sluta tillåta vårdarbetsgivare att utnyttja kvinnors välvilja och lojalitet till sjuka och gamla. Det är djupt oetiskt och fullständigt orimligt om vi ska klara de enorma utmaningar med kompetensförsörjningen till välfärden som vi redan nu står inför.
- Verkställ den förändring som tillräckligt många rapporter pekar så tydligt på: ge cheferna möjlighet att utöva sitt yrke som chefer! Vård och omsorg har aldrig någonsin behövt sina chefer så mycket som nu.
Jenny Wibacke
ordförande Livo, Ledarna inom vård och omsorg