Varsel och neddragningar kan mildras om viljan finns

Hos oss finns en oro för att det nu blir undersköterskorna som fÄr betala vÄrdkrisen. Det finns andra val att göra, men det Àr brÄttom, skriver Kaisa Karro, Lena Micko, Eva Andersson och Annsofi Ramevik, regionrÄd i opposition för Socialdemokraterna.

I dag med facit i hand vet vi att den lÄngsamma nedtrappningen av hyrpersonal som M, KD, L och SD beslutade om 2023 var precis sÄ otillrÀcklig som vi sa. Det Àr inte alltid roligt att ha rÀtt, skriver debattörerna.

I dag med facit i hand vet vi att den lÄngsamma nedtrappningen av hyrpersonal som M, KD, L och SD beslutade om 2023 var precis sÄ otillrÀcklig som vi sa. Det Àr inte alltid roligt att ha rÀtt, skriver debattörerna.

Foto: Petra Älvstrand

Debatt2024-03-02 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r ett allvarligt ekonomiskt lĂ€ge för Region Östergötland. Utvecklingen har gĂ„tt snabbt. 2020 hade regionen ett överskott pĂ„ en miljard som pĂ„ bara ett par Ă„r vĂ€nts till ett underskott pĂ„ 1,5 miljarder 2023. Inflation och höga pensionskostnader kan förklara en del, men vi ser ocksĂ„ att M, KD, L och SD inte tog tag i problemen som dök upp. Hos oss finns en oro för att det nu blir undersköterskorna som fĂ„r betala vĂ„rdkrisen. Det finns andra val att göra, men det Ă€r brĂ„ttom.

I dag med facit i hand vet vi att den lĂ„ngsamma nedtrappningen av hyrpersonal som M, KD, L och SD beslutade om 2023 var precis sĂ„ otillrĂ€cklig som vi sa. Det Ă€r inte alltid roligt att ha rĂ€tt. 

Vi föreslog bĂ„de en skarpare handlingsplan och senare ett totalt hyrstopp och fick ett nej direkt. Vi sa nej till kostnadsdrivande vĂ„rdval och fick kalla handen dĂ€r ocksĂ„. Med vĂ„ra förslag sĂ„ hade vi i dag haft ett bĂ€ttre lĂ€ge. 

I den situation som vi Àr i nu sÄ har (S) inte mer pengar Àn moderatledda styret att röra oss med och inser att det extremt tuffa ekonomiska lÀget kommer att innebÀra att medarbetare fÄr sluta. För oss Àr det nu viktigt med ett bra stöd. I en varselprocess drabbas alla medarbetare, inte bara de som varslas. Det Àr en omvÀlvande upplevelse att mista jobbet och att mista fina arbetskamrater. Stödet i den omstÀllningen, arbetsmiljöfrÄgorna och ledarskapet kommer betyda mycket.

Vi socialdemokrater ser ÀndÄ att det finns mÄtt och steg att ta som gör det möjligt att mildra antalet som varslas. Om viljan finns.

NĂ„gra exempel pĂ„ detta Ă€r: 

* En snabbare och mer omfattande utfasning av hyrpersonal i regionen, som i dag kostar 600 miljoner per Ă„r. 

* Avskaffande av kostnadsdrivande vÄrdval. Vi vet att vÄrdvalen i dag innebÀr stora merkostnader för regionen.

* TvĂ„ utgiftsposter som sĂ€rskilt sticker ut Ă€r lĂ€kemedelskostnader och utomlĂ€nsvĂ„rd. HĂ€r behöver vi snabbt gĂ„ pĂ„ djupet och ta kontroll över utgifterna. 

* Inför en kontrollfunktion nĂ€r det gĂ€ller vĂ€lfĂ€rdsbrott. VĂ€lfĂ€rdsbrott kostar samhĂ€llet 18 miljarder Ă„rligen i Sverige. Det vore naivt att tro att Östergötland skulle vara undantaget. Utan fungerande kontroller sĂ„ riskerar vi att betala ut pengar som gĂ„r till organiserad brottslighet. Redan nu Ă€r sĂ„ mycket som 60 procent av fakturorna frĂ„n hyrbolagen felaktiga till nackdel för regionen. Regionen betalar privata utförare mer Ă€n 1,2 miljarder Ă„rligen. Genom att intensifiera arbetet med att hitta och stoppa felaktiga utbetalningar frigörs medel för att behĂ„lla personal och sĂ€kerstĂ€ller att pengar avsedda för vĂ„rd ocksĂ„ gĂ„r till vĂ„rd. 

* Sist men inte minst sĂ„ uppmanar vi Ă„terigen Marie Morell att försöka tala sin regering till rĂ€tta, nĂ„got hon hittills kategoriskt vĂ€grat att göra. Sverige har i dag en regering som lĂ€mnar regionerna i sticket. M, KD, L och SD har försatt sjukvĂ„rds-Sverige i kris. Under pandemin skickade en socialdemokratiskt ledd regering ut mellan 25 och 30 miljarder för att regioner och kommuner skulle klara av krisen, samtidigt som den dĂ„varande oppositionen kritiserade oss för att det inte var tillrĂ€ckligt. Ulf Kristersson, statsminister, lovade att inga anstĂ€llda i svensk sjukvĂ„rd ska behöva varslas, det borde betyda nĂ„got för undersköterskorna i Östergötland!