Vilseledande om församlingen i Grebo-Värna

Kontroversen kring församlingsprästen Bo Stolpstedt rullar vidare. Kyrkonämnden i Åtvids pastorat tar i denna artikel tydlig ställning för kyrkoherde Karin Björk.

Foto: Fotograf saknas!

debatt2007-02-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skrivits åtskilligt på Correns insändarsidor om den kyrkliga församlingen i Grebo-Värna och ännu mer har ryktena flugit från mun till mun i församlingen.

Många uppgifter har varit vilseledande och saknat grund. Oenigheten i Grebo har i mångas ögon tagit för stora proportioner där grupp har ställts mot grupp. Präster, engagerade Grebobor och andra har mått mycket dåligt och kyrkan har stått i centrum för missnöje och misstänkliggörande.

Det är inte bra.

Alla människor har rätt att ha sina åsikter men för allas skull bör de vara grundade på korrekta uppgifter.

Kyrkonämnden vill försöka klargöra de riktiga omständigheterna kring det som pågått för att i möjligaste mån återställa lugnet i församlingen.

Vi anser det nödvändigt att klargöra vem som bestämmer vad - och allra mest nödvändigt tycks det vara att informera församlingen om att det inte är kyrkoherden som bestämmer hur gudstjänsterna ska utformas. Kyrkomötet, kyrkans "riksdag" fastställer regelverket "Kyrkoordningen" där bestämmelser finns om gudstjänster och mycket annat.

Och Svenska kyrkans handbok reglerar i detalj hur olika gudstjänster ska genomföras och här finns olika alternativ som kyrkoherde och präst i samråd med kyrkoråd kan välja för gudstjänsternas utformning.

Domkapitlet i Linköpings stift, med biskopen som ordförande, beslutar i sin tur det minsta antalet gudstjänster med nattvard som ska firas i varje församling under ett år. Och det är kyrkoherden och kyrkorådet som ska se till att så sker.

Ingen församling har numera sin egen församlingspräst. De fyra prästerna är anställda inom Åtvids pastorat och schemaläggs för tjänstgöring i de fem församlingarna. Detta kan ses som ett resultat av de ekonomiska åtstramningar som måste göras när ekonomiska ramar minskar och därmed antalet prästtjänster.

Till skillnad mot förre kyrkoherden har nya kyrkoherden Karin Björk valt att sitta som ledamot i samtliga fem kyrkoråd i pastoratet för att lära känna pastoratet och dess församlingars verksamhet.

Detta är helt enligt kyrkoordningens bestämmelser. Förutom dessa uppdrag är kyrkoherden chef för ungefär 40 anställda i pastoratet.

Kyrkoherden är däremot inte chef för de förtroendevalda kyrkopolitikerna.

Förslag till gudstjänstschema för julhelgen var klart redan i slutet av oktober och där hade

präster, kyrkoråd och andra inblandade tillfälle att delta och komma med önskemål.

Gudstjänstschemat var alltså inget "diktat" från kyrkoherden. Bland annat beslöt kyrkorådet i Grebo-Värna att man skulle återgå att fira midnattsmässa på julafton. När julen stod för dörren protesterade en del församlingsbor och protestlistor lämnades till biskopen. Julnattsmässan genomfördes dock som planerat och var välbesökt. En annan av pastoratets präster tjänstgjorde.

Flera församlingsbor har under den här stormiga tiden vänt sig till biskopen. Många beskyllningar har framförts mot än den ena, än den andra. Även formella anmälningar har lämnats, dock inte från vår kyrkoherde, som önskat behandla situationen på ett mer internt och lågmält sätt "inom familjen".

Eftersom biskopen fick klagomål och en protestlista mot julmässan beslöt han att ta kontakt med kyrkoherden i Åtvids pastorat för ta reda på vad som pågick. Och där står ärendet nu med en utredning på gång.

Vi har det största förtroende för kyrkoherde Karin Björk och står helt bakom de åtgärder hon vidtagit.

Evert Johansson

Anders Säberg

Britt Louise Carlzon

Birgitta Eskilsson

Lars Alfred Nilsson

Kristina Wallentinsson

Lillies Rydberg

Elisabeth Serrander

Viola Johansson

Inga-Britta Jungeström

Gunnel Eriksson

Jan Korsfeldt

Kerstin Wärnelius

Gun Tholmark

Sven Skårman

Läs mer om