En av de mer avgörande frågorna för Sverige är hur vi organiserar framtidens välfärd. Behovet av vård och omsorg är stort och kommer att öka med en åldrande befolkning och tilltagande pensionsavgångar. Regeringen har låtit Vänsterpartiet diktera villkoren för hur välfärden ska utformas – istället för kvalitet fokuserar man på vinst.
Anledningen till det är att de många felaktigheterna som präglar bilden av privata vård- och omsorgsföretag och som riskerar att bli förödande för svensk välfärd.
En felaktighet som ofta upprepas är att det med vinstdrivande företag kommer vara vinsten som styr välfärden. För det första uppstår det ingen vinst i en verksamhet som inte också levererar god kvalitet och har nöjda kunder. Det är alltså kvaliteten som styr även om verksamheten är vinstsyftande.
För det andra är vinst inte det primära syftet när ett företag startas. Istället handlar det om att förverkliga en idé och personlig utveckling. Men även om den primära drivkraften inte är vinst så är vinsten inte oviktig. Utan ett överskott kan verksamheten inte bygga upp en ekonomisk buffert inför sämre tider. Den får det också svårare att investera och utveckla verksamheten när långivare drar öronen åt sig av rädsla för att lånade medel inte kan återbetalas.
En annan missuppfattning eller felaktighet är att en vinstbegränsning inte skulle leda till att verksamheter stängs ned. Redovisningsbolaget PWC har visat att en fjärdedel av alla privata välfärdsföretag skulle tvingas gå med förlust. Bakgrunden är att Reepaluutredningen utgår i sina beräkningar från det mycket ovanliga begreppet operativt kapital. Sju procent är därför väsentligt mycket mindre än sju procent som utgått från vanliga, företagsekonomiska termer.
Med vinstbegränsning skulle en lång rad företag upphöra med sina verksamheter. Företag som kämpade vidare skulle istället upphöra att utvecklas. När Vårdföretagarnas medlemsföretag får frågor kring vinstbegränsning svarar 81 procent att en sådan lag skulle påverka verksamhetens framtidsutsikter negativt. En majoritet svarar att kvaliteten skulle försämras med en vinstbegränsning likt den Reepaluutredningens föreslagit.
Vinstbegränsning för företag verksamma inom vård och omsorg leder inte till högre kvalitet. Det leder till avstannad innovation och kvalitetskonkurrens men framför allt till att den offentliga vården och omsorgen tappar en viktig partner för att möta framtidens välfärdsutmaningar.