Fjärde tankesmedjan skriver i en debattartikel att det finns ett flertal frågeställningar som behöver penetreras innan skattepengar satsas på en höghastighetslänk mellan Linköping och Stockholm. En av frågeställningarna som debattörerna tar upp är att man borde bygga bort flaskhalsarna istället för att bygga Ostlänken.
Ser man till hela järnvägssträckan Malmö–Stockholm, på dagens stambana, så finns två flaskhalsar som hindrar tågutvecklingen i södra Sverige. Den ena är sträckan Lund–Hässleholm och den andra är genom Östergötland. I rusningstrafik är redan idag många avgångar mellan Linköping/Norrköping och Stockholm utsålda. Fler avgångar skulle behövas men det finns inte plats på spåren. För Östergötland som region, är Ostlänken det mest prioriterade infrastrukturprojektet. Det är absolut nödvändigt att den byggs som planerat, behoven finns redan idag, och kraven kommer knappast att minska i framtiden.
Sett till utvecklingen av den regionala trafiken, som debattörerna tycker ska prioriteras före Ostlänken, så är Ostlänken en förutsättning för att den regionala trafiken ska kunna fortsätta utvecklas. Stommen i den regionala kollektivtrafiken är Östgötapendeln som går mellan Norrköping och Tranås/Motala. 2017 hade Östgötapendeln cirka 3,8 miljoner resenärer och den siffran ökar varje år med cirka 200 000 påstigande. I rusningstrafik idag är vissa avgångar överfulla och fler turer skulle behöva sättas in, men de fulla spåren sätter stopp.
Östgötapendeln konkurrerar om utrymmet på spåren med de fjärrtåg och godståg som passerar genom Östergötland. Med tanke på att Östergötland är en flaskhals så har Trafikverket börjat prioritera fjärrtågens punktlighet vilket innebär att Östgötapendeln tilldelas ofördelaktiga tider på spåret.
Precis som debattörerna skriver, råder idag osäkerhet om var Ostlänken ska anslutas till stambanan. För att Östgötapendeln ska ha en chans att öka antalet avgångar, och underlätta för fler östgötar att ta tåget och därmed utveckla Östergötland som arbetsmarknadsregion, är en fortsatt utbyggnad av den nya järnvägen, en nödvändighet – även efter Linköpings centralstation.
Julie Tran (C)
regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland