Modéus som i dag är ärkebiskop i Svenska kyrkan ställde sig i ett inlägg på X (tidigare twitter) undrande till den utbredda glädjen över Folkbildningsrådets beslut att dra in statsbidragen för Ibn Rushd studieförbund. Han ansåg till exempel att den dåvarande utbildningsministern Mats Persson "underblåste fördomar" mot muslimer när han hävdade att Ibn Rushd inte hör hemma i en "liberal demokrati". Modéus såg Ibn Rushd som en viktig aktör för de "marginaliserade" i Sverige.
Det blev som sagt ett herrans liv. Vilket det brukar bli på X när muslimer, islam och islamism är på tapeten. Martin Modéus är ingen fegis. Han är inte rädd för att uppfattas som vare sig "radikal eller konservativ". Humorn och distansen är lika närvarande som allvaret och intensiteten.
Vilket visade sig när Kyrkans Tidning följde upp ståhejet på X med en längre intervju med ärkebiskopen. "Jag står för en klassisk kristen tro, demokrati, tillit och jämställdhet. Sådant som strider mot det tar jag avstånd ifrån", sa Modéus i intervjun och la till att "kritik är en gåva" och att han inte är "tillräckligt insatt" i var Ibn Rushd "står i dag".
En som snappade upp Martin Modéus behov av att bli mer insatt på vissa punkter var den teologie doktorn i interreligiösa relationer Sameh Egyptson. I ett öppet brev på X till ärkebiskopen skriver Egyptson "Jag kommunicerar gärna med Svenska kyrkan för att förebygga onödiga missförstånd och konflikter i den fortsatta debatten".
En annan klok person som fångade upp ärkebiskopens önskan om en mer nyanserad diskussion om islam och muslimer var Nalin Baksi, tidigare riksdagsledamot för S. Hon är själv muslim och hon gör stora folkbildningsinsatser för att befria landets invandrade muslimer från att företrädas av politiska islamister. Hon och ärkebiskopen utbytte respektfulla inlägg på Expressens debattsidor.
Jag hoppas att Martin Modéus, Nalin Baksi och Sameh Egyptson tar sig tid för fortsatta samtal. Jag tror att de kommer att uppskatta varandra. Hat och annat elände mellan olika grupper av människor göds och gynnas av ideologier, okunnighet, enkelspårighet och av separatism. Tre modiga demokrater som Nalin Baksi, Sameh Egyptson och Martin Modéus kan göra stor skillnad för ett bättre samhälle med minskad marginalisering. Ärkebiskopen kan ställa kyrkan mitt i byn igen.