Nya vÀljare vill ha ett annat SD

BeröringsskrÀcken gentemot Sverigedemokraterna Àr tÀmligen omfattande i stora delar av det etablerade Sverige.

Widar Andersson Àr chefredaktör pÄ Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Widar Andersson Àr chefredaktör pÄ Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren.

Foto: Arkiv

Krönika2019-11-26 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I valet 2018 hamnade Sverigedemokraterna pĂ„ tredje plats efter S och M. I de flesta opinionsmĂ€tningar sedan dess har SD varit pĂ„ andra plats efter Socialdemokraterna. I nĂ„gra mĂ€tningar har Sverigedemokraterna varit störst.  

Det som gör SD udda Àr att trots dessa framgÄngar sÄ finns det mÄnga medlemmar i partiet som blir av med sina jobb och som utesluts frÄn facket pÄ grund av sitt medlemskap i SD. Partiet bjuds heller inte in till festligheterna nÀr stora svenska institutioner som Nobelfesten och Stockholm Pride gÄr av stapeln. FrÄn och till nekas SD representation i partiövergripande kommittéer som regeringen bjuder in till.

I helgen som gĂ„tt har SD haft landsdagar i Örebro. Ombud frĂ„n hela landet samlades för att fatta beslut om partiets politik, för att umgĂ„s och ha kul och för att vĂ€lja om Jimmie Åkesson till partiledare. Jag var dĂ€r.  

PĂ„ landsdagarna fanns inte en enda utstĂ€llare och lobbyist frĂ„n alla de företag och myndigheter som annars brukar förekomma i breda flockar nĂ€r de stora partierna har kongresser och stĂ€mmor.  

BeröringsskrĂ€cken gentemot Sverigedemokraterna Ă€r sĂ„ledes Ă€nnu tĂ€mligen omfattande i stora delar av det officiella och etablerade Sverige. 

Partiledaren Jimmie Åkesson intervjuades i Sydsvenskan under helgen. Åkesson fick frĂ„gor om det verkligen Ă€r trovĂ€rdigt att tala om SD som ett ”antietablissemangsparti” nĂ€r partiet Ă€r nĂ€ststörst/störst i opinionen och sedan tio Ă„r tillbaka har en stor och vĂ€xande grupp vĂ€lavlönade riksdagsledamöter?

”Vi vill inte in i deras etablissemang. Vi ska skapa ett eget”, svarade Jimmie Åkesson. Vilket Ă€r en begriplig hĂ„llning med hĂ€nsyn tagen till resonemangen ovan.  

Förhoppningsvis blir det inte sÄ. Etablissemangen bör, precis som övriga maktsektorer i samhÀllet, vara sÄ breda och öppna som möjligt. Slutna etablissemang med myriader av band och relationer till ledande politiska partier Àr inte sunda. Och det gÀller alldeles oavsett parti.

SD anpassar nu sin politik till sin nya position dĂ€r stora vĂ€ljargrupper kommer in frĂ„n S och M. De nya vĂ€ljarna Ă€r inte ett spĂ„r intresserade av lĂ„nga symboldebatter om till exempel ”samkönade pars möjligheter att adoptera”, sĂ„som var fallet i Örebro. FörvĂ€ntningarna pĂ„ Åkesson handlar om att leverera nĂ€r det gĂ€ller tunga frĂ„gor om invandring, trygghet, vĂ€lfĂ€rd och kriminalitet. DĂ„ behövs ett öppet sinnelag.

I helgen slĂ€ngde SD ut gamla surdegar om vem som Ă€r och kan bli svensk. ”Vem som helst kan bli svensk bara man vill och anstrĂ€nger sig tillrĂ€ckligt hĂ„rt”, Ă€r partiets nya hĂ„llning i den frĂ„gan. Vilket Ă€r sunt, sant och riktigt. HĂ„ll fast vid den öppenheten.  

Widar Andersson Àr chefredaktör pÄ Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se