Borgerligheten har genom sin jobbpolitik försämrat ersättningarna och villkoren i arbetslöshetsförsäkringen och det började redan tidigt 2007 då man införde en arbetslöshetsavgift som varje medlem i arbetslöshetskassan skulle få betala. Denna reforms syfte är att försämra och långsiktigt sänka lönerna i branscher där arbetslösheten är stor. Både finansminister Anders Borg och före detta arbetmarknadsminister Sven Otto Littorin har vid flera tillfällen sagt att reformen syftar till att hålla lönerna nere inom vissa sektorer.
Men förändringarna slår först och främst mot yrken och branscher som redan tidigare haft dåliga villkor och låga löner. Det är märkligt att den deltidsarbetande hotellstäderskan med en lön på 15 000 kronor i månaden får betala 430 kronor i avgift till A-kassan, medan den fullfjädrade juristen med 45 000 i månaden endast behöver slanta upp med 90 kronor. Det visar alliansens syfte med sin politik: Att öka löneskillnaderna i landet och det är de med redan sämst inkomster som ska få det sämre.
Och det stannar inte bara här. Alliansen har attackerat två viktiga fundament i den svenska kollektivavtalsmodellen, det vill säga arbetslöshetsersättningen och arbetsmarknadspolitiken. Får de ytterligare förtroende vid valet den 19 september, kommer de då även att attackera anställningstryggheten? Och på så sätt underminera kollektivavtalen än mer?
Littorin, Reinfeldt och Borg har i flera olika sammanhang sagt att de älskar kollektivavtal. Men de för en politik som undergräver dess legitimitet.
Hans Andersson, fackligt politiskt ansvarig, SSU:s förbundsstyrelse
Stefan Lyshed-Jakobsson, ordförande Elektrikerförbundet, Småland och Östergötland