Den 1 januari 2009 började Lagen om valfrihet (LOV) att gälla. Lagen handlar om att öka självbestämmandet för äldre med en möjlighet att välja äldreboende och hemtjänst. Kort sagt, att få vara med och bestämma om sitt blivande hem och vem som ska hjälpa till med morgonduschen.
Tio av 13 kommuner i Östergötland har sökt och blivit tilldelade medel för att förbereda ett införande av valfrihetssystem. I Correns spridningsområde är det hela åtta av nio kommuner som har sökt, dessa är: Boxholm, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre och Ödeshög. Den enda kommunen som inte sökt är Åtvidaberg.
Äldre personer har länge getts alltför små möjligheter att påverka både sin vardag och den omsorg de får. Hittills har det i de allra flesta kommuner bara funnits ett alternativ och det har varit det som politikerna bestämt. Detta vill vi ändra på. Vi vill flytta makt från politikerna till de äldre själva. Det gör vi genom att öppna för fler alternativ än de kommunala aktörerna. Det kan till exempel vara en ideell organisation eller en privat aktör som driver äldreboenden eller erbjuder hemtjänst.
Linköpings kommun införde eget val inom hemtjänsten 1 maj 2008, vilket innebär att de äldre själva bestämmer vem som ska ge dem den personliga omvårdnaden respektive vem som ska städa i hemmet. Med den nya upphandlingsmodell som tillämpas sedan en tid tillbaka är det den kvalitet utförarna erbjuder och inte lägsta pris som avgör vem som ska få driva vårdbostäder i Linköping.
Man kan invända att små kommuner inte kommer få lika många alternativ som de större. Och givetvis är det så. Men det är alltid bättre att exempelvis ha två alternativ att välja på i stället för ett. Låt oss också betona att kontrollen av verksamheterna ska vara lika bra oavsett om det är en kommunal, en ideell eller en privat aktör.
LOV är en frivillig lagstiftning för kommunerna. Men hela 189 kommuner i Sverige har sökt pengar för att tillämpa LOV och det innebär så mycket som 2 av 3 kommuner. Särskilt glädjande är det att notera att 36 procent av alla vänsterstyrda kommuner i Sverige har sökt medel. I riksdagen röstade dock Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till att införa lagen. De kommunpolitiker som lever nära de äldres verklighet har dock förstått fördelarna med den här reformen och det vill vi Kristdemokrater både berömma och omfamna.
Men man ska givetvis ha goda skäl för att inte införa ett system som ger de äldre större makt. Anhöriga och äldre i Åtvidaberg bör absolut ställa frågan till sina kommunpolitiker: Varför får man inte välja vård och hemtjänst i vår kommun, när man kommer få göra det i alla grannkommuner?
Och det är inte för sent! Det finns medel kvar att söka hos Socialstyrelsen och vi uppmanar alla kommuner som inte sökt - som Åtvidaberg - att göra det. Valfriheten för de äldre är en för viktig fråga för att låta ideologiska skygglappar komma i vägen. Alla blir vi gamla en dag och då vill vi säkert också vara med och påverka vår vardag och vårt liv.
MARIA LARSSON
JAN-WILLY ANDERSSON
TOMMY RISARP