Äldre måste få bestämma själva

Regeringens förslag om en lag om valfrihetssystem sätter den äldre i centrum. Det skriver MARIA LARSSON (kd), äldre- och folkhälsominister och ULF LINDBERG, näringspolitisk chef för Almega, som är en arbetsgivar- och branschorganisation för svenska tjänsteföretag.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-05-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man ska kunna känna sig trygg med att bli gammal i vårt land. 18 000 platser i särskilt boende försvann under åren 2000-2005. Därför stimuleras nu kommunerna ekonomiskt så att platserna kan utökas.

Men det är inte bara fler platser som behövs utan även en mer effektiv vård. Av den anledningen presenterar Nutek och Almega rapporten "Mer vård för pengarna - genom organisatoriska innovationer" vid ett seminarium i Linköping i dag.

Allt ska göras för att man ska få fortsätta vara den person man varit tidigare i livet och leva det liv man levt också när man blir äldre och vårdbehövande. Därför måste äldre få mer inflytande över sin egen vardag och vara säkra på att den vård de får är relevant och effektiv.

Bristande inflytande och möjligheter att påverka leder till otrygghet. Utrymmet för självbestämmande ska göras så stort som möjligt, särskilt för den som har behov av stöd och hjälp.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, har varit otymplig och svårhanterlig när det gäller sociala tjänster. För en och en halv månad sedan levererade därför Fritt val-utredningen, på uppdrag av regeringen, sitt förslag. Där föreslås en LOV - en lag om valfrihetssystem. Den innebär att kommunen godkänner alla som uppfyller de kvalitetskrav man har satt upp för att få erbjuda verksamhet. Alla får samma ersättning - det är alltså inte lägsta pris som gäller, utan högsta kvalitet. Avsikten är att flytta makt från politiker till enskilda medborgare, som ska kunna välja mellan olika aktörer som kan erbjuda äldreomsorg.

Inom äldreomsorgen handlar det om möjligheterna att välja vem som ska leverera hemtjänsten. Många äldre vill veta vem det är som kommer och hjälper dem med morgonduschen. Och att det inte kommer för många olika personer. Många äldre vill välja vilket äldreboende man ska flytta till när biståndsbeslut fattats. På det här sättet kommer brukaren i centrum när man genom sitt eget val kan påverka innehållet och utförandet.

Det här innebär också att vi kommer ifrån de hårt kritiserade stora upphandlingarna av hemtjänst och äldreboenden. Slutsatsen är att den enskilde blir huvudperson och kan påverka den omsorg, vård och service man får. Slutresultatet blir ökad trygghet. Känslan att man kan välja bort det man inte är nöjd med - och välja den som levererar bäst kvalitet leder till tillförsikt och minskad oro.

För att skaffa underlag för att jämföra olika äldreomsorg finns uppdrag från regeringen till Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting att arbeta fram system för öppna jämförelser. Detta är viktigt inte minst för att alla leverantörer av vård och omsorg ska kunna bedömas på rättvist sätt. För regeringen och Almega, som vill utveckla välfärden, handlar det om ett perspektivskifte. Om att sätta den äldre själv i centrum.

Maria Larsson

Ulf Lindberg

Läs mer om