Vår älskade svenska mjölk debatteras med anledning av att 7 stora gårdar lanserat "Östgötamjölken". De tycker att vi konsumenter ska betala 2,50 extra för den. Motivet skulle vara effektivare, kortare frakter och att vi som köper vet vilken gård den kommer ifrån. Men all mjölk är utmärkt bra. Bönderna, stora som mindre, är generellt duktiga.
Transporter är billigast och miljösmartast med moderna bilar och fulla lass. Därför är det bäst att mjölken hämtas i samma bil från alla gårdar i trakten. Likadant ut till butikerna. Arla har många mjölkvaror på samma bil. Östgötamjölken blir en extra transport, är det en fördel?
Valmöjlighet behövs, säger man. Visst, men vill vi ha mjölk från bara dessa besättningar på 300-500 kor och dessutom hundratals ungdjur? Hur påverkas miljön när mängder av djur ska hanteras på ett ställe? Vem ser Rosa och Bruna? Datachips och pulsmätare måhända. Stora mängder foder ska hem och massor av gödsel ska ut på åkrar med risk för övergödning. Nej, alla behövs för bra mjölk, för miljön, klimatet, öppna landskapet, mångfalden och näringslivet.
Priset till bonden är för lågt i dag. Valutakurser och annat pressar nedåt. Alla behöver bättre lönsamhet, inte bara några stora. Om dessa går sin egen väg lastar de över hela branschansvaret på sina kollegor. Produktutveckling har alla har nytta av och mjölköverskott måste tas om hand. Jag som konsument är villig att betala lite extra, men då till alla och på villkor att det verkligen kommer bonden till del och inte till mellanhänder.
Men hur? Höj exempelvis butikspriset med 1,25. Minst 1 krona går in i en särskild kassa som fördelas till bönder efter leveransvolym. Av 25-öringen tas moms och eventuella andra kostnader. Uppgifterna finns och kan hanteras av mejeriet eller av bondeorganisationen i samarbete med konsumentorganisationer.
Stöd direkt till bonden går till miljön, till mångfalden och till det öppna landskapet.
Håkan Askbom