Följetongen om de politiska partiernas medverkan som nomineringsgrupper i Svenska Kyrkan fortsätter. För socialdemokraterna som vill ha en öppen demokratisk folkkyrka är det självklart att vara med och påverka en kyrka där tre fjärdedelar av befolkningen är medlemmar.
Vår folkrörelse har varit med om att förvandla en överhetskyrka till en folkkyrka. Vi vill ytterligare utveckla folkkyrkan och ge alla en chans att få tillgång till Svenska kyrkan.
I en debattartikel i Corren (14/9) har Poskföreträdare återigen ondgjort sig över det faktum att det finns fler nomineringsgrupper och att de dessutom har partipolitisk uppbackning. Man blir förvånad och lite skrämd när man vet att just Posk till stor del består av tidigare anställda och nuvarande anställda, många dessutom i vigningstjänst.
Vill Posk förvandla Svenska kyrkan till en intresseorganisation för sig själva genom att endast rekrytera sina förtroendevalda från kyrkobänken och ur personalmatrikeln?
För vår del anser vi att Svenska kyrkan är så mycket mer omfattande i sin verksamhet än den som bedrivs inom kyrkobyggnaden. Öppen barn- och ungdomsverksamhet, det diakonala arbetet bland socialt utsatta, internationellt solidaritetsarbete med mera är för oss områden som är hjärtefrågor och som i kyrkoordningen är jämställda med övriga verksamheter och ska tas om hand med ett seriöst intresse och tilldelade resurser.
Ordningen med nomineringsgrupper garanterar en mångfald bland förtroendevalda i Svenska kyrkan. Vill Posk ha en annan ordning och endast låta vissa grupperingar styra Svenska kyrkan? Att strypa den demokratiska representationen genom att inrätta en ordning med indirekta val har provats i andra sammanhang och oftast övergivits.
Rösta i kyrkovalet den 20 september och rösta gärna fram företrädare som har respekt för en bred demokratisk ordning.
Lars Stjernkvist
Mats Ludvigsson