Den studie om studenterna och arbetsmarknaden som Svenskt Näringsliv nyligen presenterade var - som Ulla Lönn, Björn Larsson-Gerdén och Gunnar Mångsbro skrev (3/4) - glädjande läsning för Linköpings universitet.
Den bekräftade vad Högskoleverket tidigare kommit fram till: vi ligger i topp när det gäller att få ut studenterna på arbetsmarknaden. Och studenterna själva ger utbildningarna väldigt goda betyg.
Till detta kan läggas den mer långsiktiga uppföljning vi själva gör och som visar att 93 procent av de gamla studenterna, mellan 25 och 40 år, anser att utbildningen är relevant för deras nuvarande yrkesverksamhet.
Jag delar helt Svenskt Näringslivs uppfattning att frågor om etablering och framgång på arbetsmarknaden borde spela en mycket större roll i debatten om utbildningens kvalitet. I vårt interna kvalitetsarbete har vi infört detta som ett av de strategiska styrtalen och vi kommer systematiskt att jämföra oss med de andra universiteten.
Våra framgångar har bland annat uppnåtts genom en nära dialog med arbetslivet. Både när det gäller förnyelse av befintliga utbildningar och tillkomsten av nya. Arbetslivet finns genomgående representerat i styrorganen för våra utbildningar och många program har väl utvecklade samverkansprojekt med arbetslivet.
Men jag delar artikelförfattarnas uppfattning om att vi kan utveckla den samverkan. Dock är det en tuff utmaning - för både universitetet och näringslivet. Det handlar om en långsiktig samverkan som ska stå pall även i dåliga tider, när horisonten krymper och nyrekrytering känns långt borta.
Det är också så att vårt uppdrag är mycket större än att enbart förse regionen med kvalificerad arbetskraft (då skulle universitetet bara vara en tredjedel så stort). Men detta ska naturligtvis inte hindra oss från att fördjupa samverkan. Det finns bara vinnare i detta.
Jag är också övertygad om att vi kommer se ännu fler framgångsrika företag som växer fram ur universitetet.
Vi har det senaste året dragit igång en satsning på entreprenörskap som går utanför det klassiska teknik-ekonomiområdet och vänder sig till studenter inom alla sektorer. Sedan tidigare finns det framgångsrika entreprenörsprogrammet. Under 13 år har drygt tusen entreprenörer utbildats. Av dem har tre av fyra startat företag, varav 70 procent har överlevt de tre första åren.
Häromveckan fick vi en åttaårig flermiljonsatsning från Vinnova för att stimulera kunskapsbaserat nyföretagande. Tillsammans med en ny och förstärkt organisation ger det oss förutsättningar att ta en ledarroll i det regionala innovationssystemet.
Mille Millnert
Rektor för Linköpings universitet