Alla vinner på ny storstadsregion

Arbets- och bostadsmarknaderna i Östergötlands två största städer måste växa samman för att regionen ska fortsätta utvecklas. Det skriver kommundirektörerna i Linköping och Norrköping, LENA RYDIN HANSSON och BJÖRN JOHANSSON.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-04-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I går samlades flera hundra chefer från Linköpings och Norrköpings kommuner för att lära känna varandra och för att diskutera hur vi kan utveckla samarbetet inom våra skiftande verksamheter; skolor, barnomsorg, samhällsplanering m.m. De personliga mötena är viktiga för att utveckla fjärde storstadsregionen.

Att vara en storstad - är det något att sträva efter? Svaret på frågan är inte självklart, för det beror på vad man förknippar en storstad med. Somliga tänker på bilköer och slitna förorter. Andra tänker på alla intressanta arbetsplatser och det stora utbudet av kultur och nöjen.

I dag står Linköping och Norrköping på tröskeln till att bli den fjärde storstadsregionen i Sverige. Det är inget vi själva har hittat på. Även andra utanför vår region betraktar oss på det sättet.

Men för att nå dit står vi inför några stora och delvis svåra utmaningar.

Befolkningsunderlaget har vi redan i de två kommunerna med angränsande kommuner, hela 325 000 innevånare. I dagsläget är tyvärr situationen den att regionen underpresterar i förhållande till sitt befolkningsunderlag på viktiga områden, t ex i nyföretagande och sysselsättning.

Ändå är regionen stark. Det sammanlagda antalet branscher i Linköping-Norrköping gör att regionen ligger nära de tre etablerade storstadsregionerna, så det finns en potential för att växa, anser Nutek - Verket för näringslivsutveckling.

Nutek har regeringens uppdrag att utforma en storstadspolitik för tillväxt. Verket bidrar ekonomiskt till projektet "Linköping-Norrköping utvecklar fjärde storstadsregionen", som pågår till och med 2009. Förutom de två kommunerna deltar även Regionförbundet Östsam i projektet.

Projektet syftar till att integrera de två städernas arbets- och bostadsmarknader. Det kan bli möjligt genom förtätade stadskärnor med nya arbetsplatser och nya attraktiva bostadsområden, uppbyggda kring nya resecentrum. Med tätare och snabbare pendeltågstrafik minskar tidsavstånden mellan städerna.

Någon kanske frågar om den här utvecklingen är nödvändig?

Svaret är att hela Östergötland har mycket att vinna på om Linköping och Norrköping lyckas integrera sina arbetsmarknader. Det kan betyda över 15 000 nya jobb och över sju miljarder kronor i ökade lönesummor år 2020. Beräkningarna har Nutek gjort.

Tillsammans får vi en storlek som blir så pass intressant att vi och andra kan dra nytta av den. Vi blir en möjlighet för de som söker en marknad för varor och tjänster eller den som söker jobb och en spännande arbetsmarknad. Tillsammans får vi fler branscher och företag, vilket ger en stabilare ekonomi för såväl näringsliv som för våra kommuner.

Vi är också övertygade om att andra kommuner blir vinnare när Linköping och Norrköping samordnar sig. De mindre kommunerna har till och med uppmanat oss att samarbeta mer.

Det är absolut nödvändigt att inte bara våra två kommuner närmar sig varandra. Även bland företag, intresseorganisationer och föreningar finns ibland konstlade gränser som skär rätt genom regionen. Vi kommunala företrädare kan inte utveckla regionen på egen hand. Utvecklingen kommer att ta fart först när medborgare, företag och föreningar engagerar sig för regionen och dess utveckling.

Lena Rydin Hansson

Björn Johansson

Läs mer om