Alla människor är beroende av att vi har en frisk jord. Men alla politiska partier är inte lika ivriga att driva en bra miljöpolitik. "Aldrig tidigare i Naturskyddsföreningens historia av valgranskningar från 1985 har den sittande regeringen och riksdagen bedömts genomföra så många dåliga politiska beslut. Den viktigaste skillnaden är att under den gångna mandatperioden har miljöpolitiken tagit flera steg bakåt jämfört med tidigare mandatperioder." Det framgår av Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) granskning av våra riksdagspartiers arbete den gångna mandatperioden. SNF har granskat 20 olika politikområden.
Klimatfrågan är en av de största miljöfrågorna. SNF finner att enbart de rödgröna uppfyller SNF:s krav på utsläppsminskningar av koldioxid. Alliansens förslag är otillräckliga för att förskona oss från klimat förändringar.
Men även i andra miljöfrågor har de borgerliga partierna missat. Man vill tillåta uranbrytning. Med fortsatt borgerligt styre kan östgötaslättens uran komma att brytas. Urangruvor, som finns i olika länder, är inget man önskar i sin hembygd. Detta var tidigare även centerpartiets åsikt, men är det inte längre.
Den borgarliga alliansen har beslutat slopa förbudet mot vissa miljögifter såsom bromerade flamskyddsmedel. Dessa anrikas i kroppen och misstänks kunna ge hormonstörningar och cancer, om halterna i kroppen blir tillräckligt höga. Därför förbjöd den förra regeringen en rad bromerade flamskyddsmedel. Men Alliansen har upphävt förbudet, märkligt nog. Detta i strid mot Kemikalieinspektionens bedömning.
De rödgröna partierna vill införa en kilometerskatt på lastbilar på våra stora vägar men inte på de små. Den ska ge 4 miljarder kronor per år. Utländska lastbilar kommer att betala en stor del av summan. Pengarna ska användas till järnvägsbyggen, exempelvis Ostlänken, som blir nödvändig för vår pendeltågstrafik i framtiden. Tyvärr motsätter sig alliansen Ostlänken.
Strandskyddslagen innebär att man skonar 100 meter från våra stränder från bebyggelse, för att allmänheten ska kunna ha tillgång till dessa attraktiva ytor. Tidigare var det länsstyrelserna som avgjorde om man fick bygga på dispens eller inte. Nu är det kommunerna som avgör detta. Det har visat sig att kommunerna är mycket mindre intresserade att behålla bebyggelsefria zoner för det rörliga friluftslivet än länsstyrelserna var. Friluftslivet har stor betydelse för folkhälsan, varför ett starkt strandskydd är viktigt att återställa. Det vill de rödgröna partierna göra.
För mer detaljer kring SNF:s genomgång, se deras hemsida och sök på Valgranskning. Alla som delar uppfattningen att miljöfrågor är den viktigaste valfrågan har ett lätt val i höst.
ULF FLODIN OCH ANNIKA LILLEMETS, RIKSDAGSKANDIDATER FÖR MILJÖPARTIET DE GRÖNA ÖSTERGÖTLAND