Det här har varit en spännande vecka! EU-kommissionen skall godkännas av parlamentet. Därför utsätts alla föreslagna kommissionärer för en hearing. De utskott som har samma ämnesområde får under tre timmar förhöra kandidaten på hur han/hon kan sitt område, hur jobbet kommer att läggas upp och hur samarbetet mellan kommissionen och parlamentet ska gå till. Det är öppna förhör inför tv-kameror och journalister. Efteråt samlas talesmännen för respektive parti och har överläggningar om hur det har gått och vilka rekommendationer som ska ges. Det är inte utan att jag skulle önska att riksdagsledmöter fick samma chans med svenska statsråd! Både du och jag kan väl tänka oss en och annan minister som man gärna skulle vilja ha en sådan diskussion med. För väljarna skulle det dessutom vara god konsumentupplysning!
Mittengruppen i parlamentet heter numera Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) och där finns både centerpartiet och folkpartiet. Jag är talesman för gruppen i industriutskottet som har ansvar för industri, småföretag, IT, energi och forskning. Därför har hela fyra kommissionärer förhörts av oss under veckan. Innan dess hade jag långa möten med dem för att diskutera hur de tänkt lägga upp arbetet under valperioden som ju är hela fem år. Det är förstås intressant att diskutera till exempel energi med kommissionären Kovacs. Den gröna näringen står ju för en stor andel av energibalansen i Sverige. Om samma nivå kunde nås i hela Europa skulle en stor del av EU:s löften i Kyotoavtalet om växthuseffekten redan vara uppnådda! Dessutom skapar det arbetstillfällen och större säkerhetspolitisk stabilitet.
Det är viktigt att diskutera med forskningskommissionären Potocnik om hur olika universitet i Europa ska kunna ta del av de stora forskningsanslagen (läs Linköping ...), hur byråkratin ska kunna minska och mindre företag kunna söka och använda de forskningsmedel som faktiskt finns avsatta.
IT-kommissionären mrs Reding kunde ingenting om hur IT kan användas inom hälso- och sjukvård och vill arbeta för digital allemansrätt! Industrikommissionären Verheugen kommer att bli en mycket mäktig person. Han ska förutom sitt eget ansvarsområde också samordna arbetet för en grupp kommissionärer som får särskilt ansvar för att Europa ska bli bra på tillväxt. Vi diskuterade inte bara industri och företagande utan också till exempel hur utflyttning av jobb kan förhindras och hur man kan lösa problemen för Saabs Trollhättanfabrik.
Margot Wallström klarade sin utfrågning om konstitution och information väldigt bra. Trots det var nog Verheugen ändå bättre i sin hearing.
Däremot hade energikommissionären stora problem och vi ska inte besluta oss för utskottets rekommendation förrän denna vecka, eftersom vi från alla partier blev mycket betänksamma. Han kunde varken sitt ämne bra eller hade några visioner om hur Europas problem ska lösas. Det är inte bara oron i arabvärlden som bekymrar de flesta. De tio nya medlemsländerna är otroligt beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. I flera fall finns bokstavligen en pipeline in, med bara en kran som är lätt att stänga av ... Till det kommer miljöföroreningar och stigande prisnivåer i hela EU. Därför behöver just energikommissionären vara bra!
Alla dessa frågor är ju långsiktiga och ibland svåra. Det var ett fantastiskt förtroendeuppdrag att vara riksdagsledamot, men att vara Europaparlamentariker är ännu mera spännande! Många frågor som är viktiga för länet är viktiga också i det stora Europaperspektivet.
Går det att göra saker snabbt då? Ja. Arbetsrytmen är ju grovt sådan att det är gruppsammanträden en vecka i Bryssel, utskottssammanträden två veckor i Bryssel och sedan en vecka för stora debatter och omröstningar i Strasbourg. Utrikesutskottet hade på två veckor arbetat fram en resolution om situationen i Sudan. Jag föreslog att det skulle tas in en hänvisning till Barnkonventionen och en särskild uppmaning att hjälpa flyktingbarnen. Tillägget togs i vår grupp på tisdagen och beslutades av hela parlamentet på torsdagen! Det är faktiskt snabbare än i riksdagen. En sådan text gör det lättare för Rädda Barnen och Röda Korset att nå fram med hjälp till de tiotusentals flyktingbarn, många föräldralösa, som finns i lägren.
EU:s trebenta pall med ministerrådet, kommissionen och parlamentet känns ibland långt borta, men många frågor är väldigt nära.
Och så här i budgettider, visst hade det varit bra med ett tretimmars öppet förhör inför tv-kamerorna i finansutskottet med finansministern!