Anställda i privat vård trivs bättre

När vårdanställda är nöjda blir patienterna nöjda. Trots det kämpar bland andra S för en förlegad, inkonsekvent och ideologiskt präglad reglering av vården. Det skriver HANS DAHLGREN, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Linköping2009-09-15 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt Kvalitetsindex för 2009 och en ny undersökning från Svensk Företagshälsovård visar att anställda i privata vårdföretag är mer nöjda med ledning, arbetsförmåner och löner än offentligt anställda. Det betyder att personalen i privata vårdföretag i till exempel Östergötland sannolikt trivs bättre på jobbet än vad kollegerna i offentlig sektor gör.

Resultatet borde inte överraska någon. I decennier har de anställdas situation i vården varit ett politiskt problem. Alla har vi sett de offentliganställdas engagemang försvinna i frustration över förlegade hierarkier och tungrodd administration. En evig brist på uppmuntran, både från ledningen och i lönekuvertet.

Detta håller nu på att vända. Tack vare vårdvalssystemen skapas utrymme för konkurrens, innovation, decentralisering och personalfokus.

Vården utvecklas för de anställdas bästa. Fler arbetsgivare betyder bättre arbetsvillkor. Och när de anställda blir nöjdare blir också patienterna nöjdare. Under de senaste åren har den privata vården dragit ifrån den offentliga vården i nöjdhet. I dag är sex av tio nöjda med den offentligt utförda vården, medan åtta av tio är nöjda med den privat utförda.

Alla borde vara ense om att vården ska så vara bra som möjligt. Men trots alla undersökningar som ger vårdföretagandet ett gott betyg siktar politiker runt om i landet just nu på att låta ideologin reglera vården i stället för att låta sjuksköterskorna, läkarna och patienterna få utveckla den. Ledande profiler inom Socialdemokraterna motionerar om vinstbegränsningar i skattefinansierad verksamhet, till exempel i vårdföretag, inför Socialdemokraternas kongress i slutet av oktober.

Synen är förlegad och inkonsekvent. Sedan årtionden tillbaka är stora delar av välfärden konkurrensutsatt. De allra flesta kringtjänster - städning, matservering, transporter, tvätt, fastighetsskötsel, posthantering, bevakning och IT-drift - utförs av privata företag.

I Sverige finns 120 000 personer som jobbar i privata företag och vårdar äldre, sjuka och dementa. Om de anställda trivs bättre i privata vårdföretag så bör företagandet uppmuntras, inte begränsas, eftersom nöjda medarbetare ger bättre vård och sannolikt med hög kvalitet.  Åtminstone om man ser till patienternas bästa.

Hans Dahlgren

Läs mer om