För tre hundra år sedan skrev Isac Newton sitt berömda verk Philo-sopiae Naturalis Principia Mathematica. Boken kom att lägga grunden till den moderna naturvetenskapen med dess naturlagar. Vad som däremot är mindre känt är att Newtons syfte med sin bok var att bemöta ateism och stärka tron på Gud.
1859 gav Charles Darwin ut sitt verk "Om arternas uppkomst", som gjorde det möjligt för människor att bli intellektuellt fulländade ateister. Urvalet och inte Gud har skapat de livsformer som lever och har levt på jorden.
I dag går det knappast att kritisera eller vara kritisk till denna lära. Kritiska frågor och funderingar förpassas till religionens sfär, trots att det borde vara självklart att skilja mellan fakta och tolkning av fakta. Kategoriska uttalanden om livets uppkomst och människans ursprung möter oss dagligen. I naturprogram på tv eller skolböcker förs dessa skeenden fram, som man påstår ha ägt rum för flera miljoner år sedan.
I alla andra discipliner och studier försöker skolan att lära eleverna kritiskt tänkande och sedan presentera ursprungsmodeller under en kritisk diskussion. Så inte när det gäller utvecklingsläran, utan den presenteras som historiska händelser.
Utvecklingsläran står också i direkt i strid med postmodernismen. Enligt denna är vi fångna i vår egen tids föreställningar, och vi har svårt att frigöra oss från dem. Verkligheten är med andra ord alldeles för komplicerad för att pressas in i den ena eller den andra modellen.
I USA rasar just nu en hård strid om rätten att undervisa om intelligent design bredvid Darwins teorier.
I en undersökning som gjordes visade det sig att 65 procent av alla amerikaner ville att intelligent design eller skapelseläran skulle läras ut i stället för utvecklingsläran. En annan opinionsmätning visar dessutom att 78 procent av de tillfrågade tror att människan skapats av Gud. I åtskilliga delstater i USA utmanas utvecklingsläran med framgång och nyligen fick anhängarna till denna nya teori stöd från högsta ort, president George W Bush.
Intelligent design-teorin, som kom på 1900-talet, pratas det aldrig om i Sverige. Rörelsen som i grunden inte är en religiös rörelse förkastar slumpen och ser en intelligent planläggning bakom livets komplexitet. Att intelligent design har stora likheter med Bibelns skapelselära kan knappast förnekas, men för många forskare som tror på denna teori, eftersom Darwins lära har så stora luckor, har man inte direkt pekat ut vem denne skapare kan vara. Emellertid har de förstått att en högre intelligent kraft måste stå bakom. Vissa företeelser i naturen är så komplicerat uppbyggda att de inte kan ha utvecklas från enkla organismer.
Frågan är om vi här i Sverige kan diskutera och ifrågasätta Darwins teorier som de gör i USA. Eller upprörs svenska opinionsbildare av att den heliga myten får vara just en helig myt som inte får diskuteras?
Trots att Darwins utvecklingslära håller på att tappa fotfästet runt om i världen verkar svenska journalister och andra opinionsbildare yrvaket fråga sig vad som händer och med vanlig svensk retorik håna och förlöjliga sina meningsmotståndare. Tacksamt är naturligtvis också att få möjlighet att skriva negativt om USA och president Bush och om hur bra vi själva tänker.
Så har ju alltid det socialistiska samhället värnat om sina tankebyggnader och sin Gudsförnekelse. Men verkligheten börjar hinna upp också våra myter och de tabu som präglar det svenska samhället.
Tystnaden kring intelligent design-teorin ett alternativ till Darwins teori om arternas uppkomst -- är ett resultat av det socialistiska svenska samhällets gudsförnekelse, menar Alf Lindgren, gymnasielärare i Linköping.