Arbetsgivarna måste ställa upp

Rekryteringsproblem, brist på kompetens och uteblivna utbildningssatsningar väntar om inte näringslivet och offentliga arbetsgivare i Östergötland ställer upp med praktikplatser för yrkesstudenter. Det skriver länets varselsamordnare MAGNUS HOLGERSSON, tf landshövding och JAN OWE-LARSSON, styrelseordförande i Östsam.

Behovet av kompetent personal kommer att vara skriande de kommande åren. Att länets arbetsgivare ställer upp med praktikplatser för yrkesstuderande är oerhört viktigt, påpekar varselsamordnarna.Foto: Brita Nordholm / SCANPIX / 2008

Behovet av kompetent personal kommer att vara skriande de kommande åren. Att länets arbetsgivare ställer upp med praktikplatser för yrkesstuderande är oerhört viktigt, påpekar varselsamordnarna.Foto: Brita Nordholm / SCANPIX / 2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-12-03 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet sysselsatta i länet som går i pension de närmsta åren är rekordhögt. Under samma tidsperiod minskar årskullarna som lämnar gymnasiet med drygt 20 procent. Behovet av kompetent personal på en mängd olika områden kommer på sikt att vara mycket stort, särskilt den dag konjunkturen börjar vända uppåt. Genom en väl utbyggd och attraktiv eftergymnasial yrkesutbildning i länet kan det behovet mötas, men det går inte att vänta. Vi måste agera nu för att kunna stärka vår position som en region med en lockande och utmanande arbetsmarknad.

Regeringens signaler om en ökad satsning på yrkeshögskolan är mycket positiva. En satsning som leder till att konkurrensen mellan länen ökar och då är det mycket viktigt att Östergötland visar framfötterna. Nyckeln till en attraktiv utbildning ligger till stor del i möjligheten att kunna erbjuda praktikplatser till studenterna.

Praktiken är en central del av utbildningen och dessutom ett krav för yrkeshögskoleexamen. Det är också ett känt faktum att studenter som praktiserar på ett visst företag eller en viss ort i högre utsträckning stannar och arbetar kvar där efter examen. Under det senaste året har det tyvärr blivit allt svårare för studenter att hitta lämpliga praktikplatser.

För att inte Östergötland ska urholkas på viktig kompetens krävs en förändrad inställning hos länets arbetsgivare och fackliga organisationer. Nu måste vi börja tänka långsiktigt och inse värdet av att erbjuda praktikplatser även i tider av varsel och neddragningar. Utan praktikplatser får de studerande inte någon yrkeshögskoleexamen, utbildningar kan tvingas till nedläggning och regionen löper en uppenbar risk att uppfattas som mindre trovärdig när man ansöker om nya yrkesutbildningar.

Vi anser att förutsättningarna för att fortsätta utveckla en väl fungerande yrkeshögskoleutbildning i Östergötland är mycket goda. Vi är övertygade om att vi, tillsammans med näringslivet och övriga arbetsgivare, skulle kunna erbjuda förstklassiga och kompletta utbildningar oberoende av konjunkturläge. Då har vi stora chanser att få fler attraktiva utbildningar och fler studenter till Östergötland.

Magnus Holgersson

Jan Owe-Larsson

Läs mer om