Att lösa sommarens schema är i många fall en omöjlighet. Landstinget har verkligen banat vägen då man tagit bort de små marginaler som tidigare fanns (i och med de arbetstidsmodeller som möjliggjorde att personalen ökade sin arbetstid under sommaren). Inom flera enheter har man inte i närheten av tillräcklig bemanning för att klara verksamheten på ett säkert sätt, varken ur patientsäkerhets- eller arbetsmiljösynpunkt.
Ett exempel från länet: en enhet med inriktning mot akut hjärtsjukvård löser nattpassen med helt nyutexaminerade sjuksköterskor, eftersom de erfarna slutat på grund av dåliga arbetsvillkor. Man ska alltså som helt ny i sjuksköterskeyrket ta ett oerhört ansvar för människoliv, där en missbedömning kan vara livsavgörande.
De som får betala det yttersta priset är patienterna som kommer till skada, men även den som av okunskap/orutin begår ett misstag drabbas hårt. Arbetsgivarna säkerställer inte kompetensen i verksamheten för att vården ska vara kvalitativt god och säker. Jag kan inte låta bli att tänka på ett uttalande i NT av landstingets personaldirektör: allmänsjuksköterskor finns det gott om. Det är dags att ta fram dem nu!
Tyvärr finns det inte tillräckligt med sjuksköterskor för att bedriva en säker vård under kommande sommar. Vem tar ansvaret när misstagen kommer? Det är kris inom flera enheter, både på ViN och US, där man inte ser hur man ska kunna bedriva verksamheten under sommaren på grund av sjuksköterskebrist. Vi börjar närma oss läget då ingen kan undgå konsekvenserna av en vacklande personalpolitik inom landstinget, där man inte prioriterat att säkerställa rätt kompetenser i de olika verksamheterna. Liknande sommarscenarion finns inom en del kommuner.
Landsting och kommuner står inför sommaren med medarbetare som är utslitna efter alla åtstramningar och som dessutom inte räknar med att kunna få ut sin semester. Det är sannerligen ett udda sätt att försöka locka dagens ungdomar att läsa till de legitimerade vårdyrkena och därmed säkerställa den framtida välfärden. Denna sommar är bara början på en kris som förvärras i och med kommande stora pensionsavgångar och där påfyllnaden av nödvändig kompetens är otillräcklig. Så alla ni medborgare som kommer att behöva vård i sommar och framöver - ha överseende med att personalen är totalt utmattad efter långa arbetspass, utan lagstadgad vila och i många fall ingen tid för raster.
Samla era upplevelser och åsikter och skicka dem till ansvariga politiker och tjänstemän, som inte ger förutsättningar för den goda vården man som medborgare räknar med.
Patrizia Bjerkegren, förtroendevald, Vårdförbundet, Östergötland