Atkins dyr och klimatvidrig diet

Miljö, hälsa och ekonomi hänger ihop, skriver THEO BODIN, läkarstuderande i Linköping.

Linköping2008-08-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste 20 åren har antalet feta fördubblats i Sverige. Fetman ökar i alla åldrar och båda könen. Men fetma är ändå orättvist fördelad. Oavsett dina gener är utbildning och inkomst starkt bidragande faktorer.

Fetma ökar risken för diabetes och hjärtinfarkt och feta personer har sämre livskvalitet. Feta barn mobbas, folk vänder sig om på gatan, man förlorar kampen om jobbet, om flickan eller pojken.

Nu säger allt fler, även forskare, att Atkins diet fungerar bäst som bantningsmetod. Man ska äta kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg men undvika pasta och potatis. Atkins är tyvärr en ekologisk katastrof. Djurhållning står för en fjärdeldel av världens alla utsläpp av växthusgaser och regnskog skövlas för att ge plats år betesmark.

För det andra är Atkins en kostsam kost. Kött, fisk och kyckling är dyra råvaror. Om det är främst de fattiga som ska gå ner i vikt, hur oansvarigt är det inte då att föreslå en diet som få fattiga skulle ha råd att följa?

Vi måste söka en helhetslösning. Både Miljö, hälsa och ekonomi hänger ihop. Fetmans ursprung - att klyftorna växer och att barnen får det värre ignoreras. Dagens lösning är en korkad, kortsiktig, klassföraktande klimatkatastrof. De ökade klyftorna i samhället har skapat en fet och fattig underklass som inte ens har råd att banta. Det är dags att riva upp och börja om för en rättvis och hållbar värld.

Theo Bodin

Läs mer om