Även solen har sina fläckar

EU-parlamentarikerna, vad de säger och gör borde granskas hårdare, skriver PETER LILJA, sjättenamn på Junilistans EU-valsedel.

Linköping2009-04-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fackets medlemmar och S-rörelsen har under de senaste veckorna blivit påminda om att även solen har sina fläckar. Det har fått ett enormt genomslag i media, som ingen har kunnat undgå. Nere i EU-borgen i Bryssel klarar sig EU-parlamentarikerna betydligt bättre från att granskas av media.

Sedan januari 2008 har Junilistans representanter i parlamentet begärt omröstning med namnupprop vid slutomröstningen i varje ärende. Detta gör det möjligt att i efterhand analysera hur partigrupperna och enskilda ledamöter ställt sig till de frågor som har behandlats.

Resultatet - som vi nu sammanställt i en rapport - är förkrossande för dem som hävdar att parlamentet är ett slagfält för strider mellan europeisk höger och vänster.

Enligt vår granskning röstar den borgerliga alliansens och Socialdemokraternas företrädare i Bryssel väldigt ofta på samma sätt, men det uppmärksammas sällan i svensk press. I 97 procent av alla slutomröstningar är konservativa, liberala och Socialdemokratiska ledamöter i stort sett överens.

Den politiska debatten inför EU-parlamentsvalet borde handla om vad som ska beslutas i EU och vad som ska beslutas nationellt. Men det gör den inte. I år liksom tidigare år kommer temat i valrörelsen att vara höger mot vänster. Nu pågår debatten om allt vad de är oense om, men efter valet kommer de röda och blå laget att rösta lika i allt. Då kommer det stora samförståndet i parlamentsarbetet tillbaka och ingen märker skillnaden.

Att EU överhuvudtaget kan lägga sig i utformningen av exempelvis svensk arbetsrätt beror på att de borgerliga och Socialdemokraterna tidigare har enats om detta. Och detta är förödande för svenska löntagare Min målsättning är att göra EU mer demokratiskt och mindre korrupt.

Stödjer du Junilistans målsättning för ett mer demokratiskt och mindre korrupt EU? Rösta den sjunde juni.

Peter Lilja

Läs mer om