Sexköplagstiftningen infördes för 10 år sedan utifrån övertygelsen att prostitution inte sker frivilligt, utan för att kvinnan befinner sig i en utsatt situation. Kvinnor väljer inte att sälja sina kroppar om de har andra alternativ tillgängliga.
Det är viktigt att komma i håg att avkriminalisering av sexköp, som Ulla Karlsson (Corren 6/10) föreslår, bidrar till att urholka kampen mot slavhandel med kvinnor. Nya studier visar att både ett lands inställning till - och lagstiftning kring - prostitution påverkar förekomsten av människohandel inom landet. Det betyder att förbud mot sexköp förhindrar kvinnohandeln mer effektivt än en legalisering.
Medan vi i Sverige kriminaliserat sexköp har länder som Holland och Tyskland valt att helt legalisera så kallad "frivillig" prostitution. Även i Sverige börjar denna typ av förslag förekomma där det skulle vara olika straffskalor mellan påtvingad och "frivillig" prostitution. Vad debatten i stället borde handla om är att bekämpa all typ av handel med kvinnors kroppar.
Prostitution är ett sexuellt övergrepp som inte hör hemma i något samhälle som eftersträvar jämställdhet. Men lagstiftning är inte tillräckligt - det behövs omfattande samhällsstöd och kompletterande forskning. Därför är det ett nederlag för jämställdheten att förespråka att en kvinna kan köpas och säljas.
Helena Balthammar
Andreas Berg