Både återvinning och förbränning behövs

Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige skulle tillsammans kunna vara ett vinnande lag när det gäller att förbättra miljön. Det skriver Stellan Jacobsson, affärsområdeschef vid Tekniska Verken i Linköping, och Weine Wiqvist, VD för Avfall Sverige.

Linköping2007-05-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ligger väl framme inom avfallshanteringen, men Återvinningsindustriernas VD Annika Helker Lundström hävdar i Corren 27/4 motsatsen.

Som vanligt blir Återvinningsindustriernas argumentation ensidig - trots att ett bredare perspektiv måste vägas in.

Återvinningsindustrierna företräder i första hand den privatägda delen av den svenska avfalls- och återvinningssektorn. Avfall Sverige företräder framför allt den offentliga.

Båda parter skulle ha mycket att vinna på en mer konstruktiv debatt om hur vi tillsammans kan utveckla en bättre miljö och samtidigt skapa "ett vinnande lag" för export av kunskap på miljöområdet.

I Återvinningsindustriernas argumentation nämns ofta att drygt hälften av allt hushållsavfall förbränns. Visst är det så, men resten materialåtervinns. Dessutom har cirka 85 procent av hushållsavfallet biologiskt ursprung och ersätter nästan alltid fossila bränslen vid produktion av fjärrvärme och el.

Förbränning av avfall står för cirka 20 procent av fjärrvärmen i Sverige och genererar lika mycket el som vindkraftverken. Avfallsförbränningen ger i dag lika mycket energi som 1,1 miljon kubikmeter olja. Det gör oss bäst i världen på att utvinna energi ur avfall.

Europas avfallsförbränning innebär redan i dag minskade utsläpp av koldioxid. Utsläpp av så mycket som 74 miljoner ton koldioxid kan undvikas genom att avfallsförbränningen ersätter fossila bränslen och deponering. Det motsvarar ungefär tre gånger Sveriges hela utsläppsrätt av koldioxid.

Europeiska undersökningar visar också att de länder som har hög andel avfallsförbränning med energiutvinning i de flesta fall också är bäst på materialåtervinning.

Det finns alltså ingen motsättning mellan materialåtervinning och förbränning med energiutvinning.

Vi ska först materialåtervinna så mycket som möjligt av avfallet och därefter utnyttja energin. Materialet kan bara cirkulera ett antal gånger, sedan klarar materialet inte kvalitetskraven längre. Det gör då stor nytta som ett biobränsle i energiproduktionen.

Varför intresserar sig inte Återvinningsindustrierna mer för avfall som inte är hushållsavfall? Det är fritt för marknaden att sortera och återvinna. Strömmarna av avfall från industrin skulle kunna ge än större mängder till materialåtervinning.

Låt oss sluta diskutera vem som gör vad och i stället diskutera vad vi bör göra tillsammans på den internationella marknaden - till nytta för Sverige och den globala miljön.

Stellan Jacobsson

Affärsområdeschef Tekniska Verken i Linköping AB

Ordförande i Avfall Sveriges arbetsgrupp för återvinning

Weine Wiqvist

VD för Avfall Sverige

Läs mer om