Barn i missbrukarfamiljer har rätt till hjälp

Endast 1,5 procent av de barn som lever med missbruk, deltar i stödgrupper.På många håll i landet upplever gruppledarna att det är svårt att hitta barnen. Politikerna bär ansvaret för att avsätta resurser till detta, skriver bland andra Kerstin Lindgren Olsson, distriktsordförande inom IOGT i Östergötland.

Montage:Johnny GustavssonHundratusengtals barn lever i hem där föräldrarna dricker för mycket.

Montage:Johnny GustavssonHundratusengtals barn lever i hem där föräldrarna dricker för mycket.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-11-09 08:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kalle har svårt för att lyssna i skolan. Han strular och stör de andra. Läraren känner på sig att något är fel, men tänker "min uppgift är att vara pedagog, inte socialarbetare". Det Kalle inte säger, men ständigt tänker på, är att hans pappa är full flera kvällar varje vecka och att hans mamma ofta tar ett glas vin ur boxen för att orka med. Hur ska Kalle kunna lära sig något när hans tankar hela tiden är någon annanstans?

Kalle är tyvärr inte ensam. Hundratusentals barn i Sverige lever i hem där vuxna dricker för mycket. De flesta av dessa barn finns i familjer där föräldrarna sköter sig och det mesta ser bra ut på ytan. Vardagen för barnen - med oro för om mamma ska vara full ikväll, eller om pappa kommer hålla sitt löfte om den där fotbollsmatchen - är oftast en väl bevarad familjehemlighet som varken skola eller socialtjänst känner till.

Det finns många vuxna som oroar sig för barn som de misstänker har det svårt, men som inte vet vad de ska göra åt saken. Istället fortsätter de att hålla tyst. Lösningen är inte så svår som många tror. I 202 av landets kommuner erbjuds det stödgrupper för barn som växer upp med missbruk. Det framkommer i en rapport av IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis. Junis kan konstatera att allt fler kommuner kan erbjuda stödgrupper för dessa barn och ungdomar. Det är glädjande. Tillsammans med andra barn, och med vuxna ledare, får de pedagogiska verktyg för att leva sina egna liv så bra som möjligt.

Tyvärr visar även årets rapport Nå ut! att det fortfarande finns kommuner som inte kan erbjuda stödgrupper. I Östergötlands län är statistiken förhållandevis god: i årets rapport svarar 10 av länets 13 kommuner att de kan erbjuda stödgrupper för barn som lever med missbruk.

Men sett till hela landet visar enkätundersökningen däremot att det endast är 1,5 procent av de barn som lever med missbruk, som deltar i stödgrupper.

På många håll i landet upplever gruppledarna att det är svårt att hitta barnen. Men vet alla lärare, förskolepersonal, fotbollstränare och föreningsledare vart de kan hänvisa barnen vid behov?

Stödgruppsverksamhet är ingen dyr verksamhet - däremot kostar det samhället enorma summor att inte stötta dessa barn när de just är barn. De som växer upp med missbruk i familjen löper stor risk att själva hamna i någon form av missbruk eller destruktivt beteende. Här har politikerna det yttersta ansvaret för att avsätta resurser.

De 385 000 barn som växer upp med en vuxen som dricker för mycket har rätt att få stöd, och rätt att veta var stödet finns.

IOGT-NTOs Juniorförbund

Catharina Sandberg, förbundsordförande

Christer Wik, vice förbundsordförande

Kerstin Lindgren Olsson, distriktsordförande i Östergötland

Läs mer om