Barnen först för ett friskare län

Bara en av tio fyraåringar äter tillräckligt med frukt och grönt. Föräldrar och andra vuxna - inte minst personal i förskolan, barnhälsovården och föreningar - har ett stort ansvar att hjälpa barn till bra vanor, skriver barnsköterskan Eivor Folkesson.

Foto: Mikael SvenssonGrönsaker är viktigt för våra barns hälsa.

Foto: Mikael SvenssonGrönsaker är viktigt för våra barns hälsa.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-20 08:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fysisk aktivitet och goda matvanor är viktiga förutsättningar för vår hälsa. Det är bevisat att den som rör på sig och äter bra mår bättre och minskar risken för att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Under uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige satsar vi på att sprida inspiration och kunskap för att äta bra och röra på sig

Det är i unga år grunden läggs för våra framtida vanor. Därför blir insatser riktade till barn extra viktiga. Föräldrar och andra vuxna som möter barnen, exempelvis personal i förskola, barnhälsovård och föreningar, har ett stort ansvar för att hjälpa barn till bra vanor när det gäller mat och fysisk aktivitet. I dag äter dock bara en av tio fyraåringar tillräckligt med frukt och grönsaker.

Olika förutsättningar

För att må bra behöver barn röra på sig under minst 60 minuter per dag, både måttlig och hård aktivitet. Nyare forskning visar också än mer på betydelsen av att undvika en stillasittande livsstil.

Tyvärr har inte alla barn samma förutsättningar. Studier visar exempelvis att barn till föräldrar med högskoleutbildning äter mer frukt och grönt. Övervikt och fetma bland barn är också vanligare i resurssvaga områden i jämförelse med mer resursstarka områden.

Myndigheters ansvar

Förskolan är en arena som når alla barn oavsett social bakgrund och majoriteten av barn i åldern 1-5 år är inskrivna i förskolan. Forskningen visar att insatser i förskola och skola kan främja goda matvanor, fysisk aktivitet och förebygga fetma bland barn.

Det gör kommunens och landstingets ansvar ännu tydligare. Förskolan bör servera bra mat och hjälpa barnen att få en positiv attityd kring mat. Detta kan vara allt från att maten och måltiderna som serveras är hälsosamma och varierade, till regelbundna mattider etc. Närmiljön är viktig för möjligheter till lek och rörelse. En rymlig utemiljö med träd, buskage och kuperad terrängfrämjar fysisk aktivitet bland barn.

Viktig vecka

Även barnhälsovården, BVC, når alla barn och har en viktig roll i arbetet med att främja bra mat och rörelsemönster hos barnen. Här ligger fokus på att stötta och uppmuntra familjer och föräldrar till bra vanor. Under veckan (19-25 april) uppmärksammas vikten av goda matvanor och fysisk aktivitet. På uppdrag av regeringen samordnar Statens folkhälsoinstitut aktiviteterna tillsammans med en rad aktörer från kommun, landsting, frivilligsektorn och även en del privata aktörer. Här är Friluftsfrämjandets barnaktiviteter ett utmärkt exempel på ett sätt att komma ut i världens bästa lekområde: Naturen.

Eivor Folkesson, barnsjuksköterska och aktiv i Friluftsfrämjandet i Vadstena och Östergötland.

Läs mer om