I år fyller barnkonventionen 20 år. Det uppmärksammar Barnombudsmannen, BRIS, Ecpat, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef och World Childhood Foundation gemensamt med en informationssatsning - "Barnkonventionen 20 år".
Alla skolbarn i Sverige uppmanades därför att göra en omvänd tyst minut och väsnas för sina rättigheter i 20 sekunder på barnkonventionens födelsedag den 20 november. På kampanjsajten finns bland annat informationsfilmer om barns rättigheter, filmer om hur barn vill att vuxna ska vara, barns tankar om barnkonventionen samt information om barnkonventionen.
Men när barn säger sina åsikter måste vuxna också lyssna! För dem finns sajten www.lyssna.nu som vänder sig till alla vuxna. Där läggs filmer ut med barns krav på vuxna och länkar till information om barnkonventionen, samt tips och råd om hur vuxna kan använda den praktiskt i sin vardag.
I alla kommuner och landsting borde det vara naturligt att ha barnkonventionen som utgångspunkt i arbetet som rör barn och unga - direkt eller indirekt. Kommuner och landsting bör inrätta system för att kunna följa hur barns bästa förverkligas i det kommunala arbetet. Barnplaner, barnbilagor till budgeten och barnkonsekvensanalyser kan vara exempel på instrument för en sådan uppföljning. Dessutom bör kommuner och landsting erbjuda sin personal - och för all del politiker - till fortbildning om barnkonventionen.
Just nu i dagarna torde detta vara speciellt aktuellt för politiker i Linköpings kommun med tanke på barn- och ungdomsnämndens krav från kommunstyrelsen att genomföra utköp av personal med nämndens befintliga resurser. Det är morgondagens vuxna vi pratar om! Barn i dag är de som en dag ska styra och bestämma i Linköping. Barn som har blivit tagna på allvar och som ser att deras röster har betydelse i det vuxna beslutsfattandet får förtroende för vuxenvärlden och möjligheten att påverka. Det i sig är en demokratifråga och en barnkonsekvensanalys torde därför vara på sin plats.
Birgitta Mäki