Regeringen föreslår i en lagrådsremiss förstärkning av barnperspektivet i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). En bestämmelse som motsvarar artikel 3 i Barnkonventionen innebär att när åtgärder rör barn ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver. Regel om att låta barn komma till tals och att barnets åsikter tillmätas betydelse i förhållande till ålder och mognad återfinns också i Barnkonventionen. Båda dessa finns redan i socialtjänstlagen och föreslås nu bli införda i LSS.
Många syns inte men finns ändå skrev Barnombudsmannen redan år 2002. Rapporten handlade om barns osynlighet i lagstiftningen bland annat i LSS. Barn ges sällan möjlighet att komma till tals vid bedömning av insatser för barnet självt eller i familjen. För även utformningen av stödet till en förälder med funktionsnedsättning påverkar barnen i familjen.
LSS-kommittén har studerat hur barn kommit till tals vid Försäkringskassans utredningar kring assistansersättning. Det visade sig att barn i åldern 10-17 år fått komma till tals vid cirka 15 procent av fallen. Detta även när barnet varit närvarande. Inte heller i kommunernas handläggning av LSS-frågor blir barn synliga.
Sverige har undertecknat och ratificerat FN:s barnkonvention, vilket förpliktigar. En granskning av svensk lagstiftning på området visar att barnperspektivet kommer tydligt till uttryck i lagar som har det primära syftet att reglera förhållanden som direkt berör barn. I lagstiftning som inte har detta primära syfte men där barn ändå berörs, saknas oftast hänvisningar till barns bästa.
En förstärkning av barnperspektivet är även införandet av obligatorisk registerkontroll av den som ska anställas i LSS-verksamhet för barn. En av de bärande tankarna i Barnkonventionen är barnets rätt till skydd mot övergrepp och utnyttjande av varje slag. Barn med funktionsnedsättning är en särskilt skyddsbehövande grupp. Många av insatserna utförs i barnets hemmiljö, den plats där barnet ska kunna känna särskild trygghet.
Registerkontroll är naturligtvis ett intrång i den personliga integriteten. Jag delar dock regeringens bedömning att barns rätt till skydd väger tyngre än en vuxen människas integritetsskydd. Bestämmelserna som föreslås för LSS överensstämmer med dem som redan finns avseende anställning i förskola, skola och barnomsorg.
Registerkontroll garanterar inte ensamt en trygg miljö. Det krävs även andra åtgärder. En sådan kontroll ökar dock förutsättningarna för att rätt personer anställs.
LINNÉA DARELL (FP) ORDFÖRANDE I OMSORGSNÄMNDEN