I samband med oroligheterna på en skola i Landskrona beslöt skolledningen att förbjuda eleverna att tala något annat språk än svenska. Beslutet har ändrats och det är åter tillåtet att tala minoritetsspråk på rasterna.
Vad säger svensk och internationell språkforskning om betydelsen av att få tala sitt eget modersmål? Frågan kan besvaras med hjälp av Irene och Lennart Rönnbergs litteraturöversikt om minoritetselever och matematikundervisning. Forskningsrapporten finns att läsa på Skolverkets hemsida.
Undervisning av minoritetselever i Sverige sker nästan uteslutande på andraspråket svenska. Detta får konsekvenser för hur eleven lyckas i skolan. Ytterst få av lärarna ser elevernas modersmål som en resurs för skolan eller för samhället. Det ses istället som ett hinder i skolarbetet och inlärningen av det svenska språket. Många lärare anser att det är skadligt för barnen att lära sig läsa och skriva på två eller flera språk samtidigt.
En samstämmig internationell forskning visar dock att tvåspråkig undervisning som regel är effektivare än vad enspråkig undervisning är. På skolor i Sverige där det finns många elever med samma modersmål skulle det inte krävas mer resurser för att organisera tvåspråkig undervisning än enspråkig. Det har inte bara personlig och kulturell betydelse för eleven att få tillgång till båda sina språk, utan även inlärningsmässiga fördelar.
Det budskapet har Munkhätteskolans ledning i Malmö tagit till sig. Där har man anställt så kallade brobyggare, det vill säga två- eller flerspråkiga lärare. Elever med samma språkbakgrund uppmuntras till samarbete. I matematik kan de diskutera problemlösning på sitt gemensamma språk och därefter översätta och formulera lösningen på svenska. Fördelen är att eleven slipper hantera matematikuppgiften och språkbarriären samtidigt.
Tanken på att bygga broar mellan de språkliga och kulturella skillnaderna borde ges uppmärksamhet långt utanför skolvärlden. Det skulle rent av kunna leda till ökad förståelse mellan majoritetsbefolkningen och tvåspråkiga svenska medborgare.
Claes Thulin