För oss rödgröna står allas rätt till en så bra hälsa som möjligt i centrum för hälso- och sjukvårdspolitiken. Utifrån det har vi också utformat ett gemensamt förslag till landstingsbudget.
Vi har identifierat ett antal områden där vården behöver förstärkas. Det behövs mer resurser, men också nya idéer och arbetsformer, för att klara av de utmaningar som finns. Vi vill därför tillföra 300 miljoner kronor per år för att förbättra vården.
Det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet ska utvecklas. Genom ett sådant arbete kan människors hälsa stärkas, och sjukdom förebyggas eller lindras. Delar av detta arbete ska utföras i själva sjukvården, men det inbegriper också ett ökat samarbete med kommunerna och med ideella organisationer.
Den psykiska ohälsan måste mötas tidigt och på ett bättre sätt än idag, framför allt hos barn och unga. Allt för många unga mår dåligt, men ofta finns ingen hjälp att få i gapet mellan en överarbetad skolhälsovård och en lika ansträngd specialiserad Barn- och Ungdomspsykiatri. De praktiska lösningarna kan variera, men såväl primärvård som skolhälsovård har viktiga roller att spela.
Vi vill utveckla missbruks- och beroendevården. Situationen är ansträngd. Vi vill också höja ambitionen vad gäller att förbättra missbrukares hälsa och förhindra smittspridning. Verksamheten behöver resurser som i högre grad motsvarar de faktiska behoven hos befolkningen. För att utveckla vården långsiktigt vill vi också tillskapa ett behandlings- och kunskapscentrum.
Stora investeringar i vården för våra äldre behöver göras. Med åldrandet följer naturligt vissa funktionsnedsättningar i kroppen som ökar behovet av stöd, hjälp och vård. Många som söker hjälp i vården är därför äldre. Hälso- och sjukvården är allt för sällan anpassad efter detta. Vi vill skapa en äldrehälsovård i samverkan med kommunerna där äldre bland annat erbjuds regelbundet återkommande hälsosamtal och undersökningar. Vi vill bygga ut sjukvården i hemmet, för att undvika onödiga besök på akutmottagningar eller onödig inläggning på sjukhus. Äldre multisjuka patienter ska få ett anpassat mottagande när de behöver sjukvård akut.
Vi finansierar våra stora satsningar på sjukvården, liksom satsningar på kollektivtrafiken, med en skattehöjning på 50 öre. För de allra flesta östgötar innebär detta mindre än hundra kronor i månaden. Vi tror att många vill vara med och bidra med lite mer, om man också får en bättre vård för pengarna. Utrymmet finns inte att spara så mycket mer i andra delar av vården för att finansiera detta - vården är redan ansträngd av åratals besparingar och personalen är stressad.
Mot detta står en borgerlig budget utan ambitioner och utan marginaler. Du väljer hur sjukvårdens framtid ska se ut i valet i höst.
Irma Görtz (S), Agneta Niklasson (MP), Lotta Heelge (V), gruppledare
Mats Johansson (S), Gunnar Gustavsson (Mp), Emil Broberg (V), toppkandidater