Bättre villkor för välfärdens medarbetare.

Välfärdens arbetsuppgifter och yrken måste uppgraderas. Det blir en stor utmaning för arbetsgivare och ansvariga politiker att bättre ta hand om främst kvinnlig arbetskraft som dagligen håller igång omsorgen i Sverige. Det framhåller de båda moderata politikerna Gunilla Carlsson och Hillevi Engström.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-20 08:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under helgen har vi moderater hållit kommunal rikskonferens i Göteborg. Rekordmånga förtroendevalda, som tar ansvar för Sverige och för många kommuner och landsting, samlades för att diskutera hur vi kan utveckla vårt föregångsland. Ett ämne som ägnats särskilt utrymme var hur man kan förbättra situationen för alla de som arbetar inom välfärdssektorn.

När moderaterna nu utvecklar sin välfärdspolitik har två års arbete över hela Sverige, som vi kallat "Välkommen till verkligheten", hjälpt oss med värdefullt bakgrundsmaterial. Genom att träffa medarbetare inom bland annat äldreomsorgen, vården och förskolan har vi lärt oss mycket. 5 400 personer har vi lyssnat till. Och det är främst kvinnor, som brinner för sina yrken, som jobbar med människor, ofta i stora organisationer och med traditionellt låga löner och dålig löneutveckling.

Det vi främst mött är erfarenhet, yrkesstolthet, och ett stort engagemang för välfärdskvalitet. Men det finns också vittnesbörd om besvikelse över att inte bli sedd, inte ha en nära chef, svårigheter att påverka jobbet och bristande kompetensutveckling.

En av de stora utmaningarna för oss framöver, både som offentliga arbetsgivare och som ansvariga politiker måste vara att uppgradera välfärdens arbetsuppgifter och yrken.

I framtiden kommer det att krävas fler som jobbar i och utvecklar vården och omsorgen. Det måste bli mer attraktivt att arbeta kvar längre. Kunskap måste överföras till nya generationer och fler kommer att behövas. Redan nu måste vi bättre ta hand om den arbetskraft som dagligen håller igång omsorgen i Sverige, där kvinnor utgör cirka 80 procent av de anställda.

Att ta itu med den sjukfrånvaro vilken drabbar kvinnor som arbetar inom välfärden i högre utsträckning än andra grupper är en stor utmaning. De förändringar som alliansregeringen har genomfört på sjukförsäkringsområdet har, och kommer att ha, positiva effekter för de kvinnor som har fastnat i långa sjukskrivningar. Av de 32 000 människor som har fått tillgång till arbetsinriktad rehabilitering är 70 procent kvinnor.

En utmärkt möjlighet att ge kvinnor större inflytande kommer de närmsta åren då 25 000 chefer i välfärden kommer att gå i pension. Fler kvinnor måste få förutsättningar att fylla dessa vakanser, genom bland annat bättre stöd och tydligare premier till dem som är beredda att ta chefsansvar.

Mycket mer kan göras, på alla nivåer. Vi vill rikta en uppmaning till alla kommunalpolitiker att aktivt arbeta med frågan om villkoren för välfärdens medarbetare. Som vi ser det kan mer göras för att erbjuda heltidstjänster och kompetensutveckling, arbeta mot osakliga löneskillnader och få till stånd bättre organisation för välfärdssektorn.

Att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i vården och omsorgen är en av moderaternas huvuduppgifter. Det bästa sättet att nå resultat är att använda den viktigaste resursen; medarbetarna!

GUNILLA CARLSSON (M) BISTÅNDSMINISTER OCH 1:E VICE PARTIORDFÖRANDE I MODERATERNA

HILLEVI ENGSTRÖM (M) JÄMSTÄLLDHETSPOLITISK TALESPERSON

Läs mer om