Behåll miljöfrågorna i egen nämnd

Vem förlorar på att byggfrågor och miljöfrågor behandlas i samma nämnd? Folkpartisten Lennart Berggren som sitter i miljönämnden anser att det viktigt att behålla en oberoende miljönämnd. Risken är att det annars kan uppstå en allvarlig förtroendeklyfta.

Foto:

Linköping2010-04-16 08:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget att slå ihop Linköpings miljönämnd med byggnämnden har en majoritet med bland annat Moderaterna och Socialdemokraterna bakom sig. Därmed verkar ett kommande beslut i kommunfullmäktige oundvikligt.

Detta är beklagligt då Linköping, som en av landets större kommuner, har ganska komplexa miljöärenden som det kan ta lång tid för ledamöterna att sätta sig in i. Ett exempel var frågan om bullernivåer från den planerade skjutbanan i Ryd för några år sedan, liksom avvägningar mellan flygbuller och bebyggelse idag. I nuläget varar ett miljönämndssammanträde mellan fyra till fem timmar inklusive gruppberedningar men en sammanslagning kommer att ge ytterligare en till två timmar. Därmed faller helt argumentet att en sammanslagning skulle reducera ledamöternas ersättningar, som om det skulle vara det viktigaste.

Tyvärr, liksom generellt, tillåter inte miljönämndens tilldelade budget att vi uppfyller det av oss enligt lag och förordningar ålagda tillsynsansvaret. Det betyder att det faktiskt finns en mängd objekt som inte kan tillräckligt kontrolleras och undersökas med avseende på deras eventuella miljöfarlighet enligt miljöbalken.

Vi uppfyller idag i Linköping ca 30 procent av det rekommenderade. Inte mer! Budgeten hos miljönämnden behöver därför förstärkas, minst sagt. Karakteristiskt för de största partiernas miljöointresse är att miljönämndens begäran om resursförstärkning för att identifiera och riskklassificera förorenade områden i kommunstyrelsen nu avslås. Detta trots den mängd miljöfarliga objekt som regelbundet upptäcks, bland annat senast i Stångebroområdet.

Det behövs en oberoende miljönämnd. Vi har att ta hänsyn till Linköpingsbornas bästa, det är vår uppgift, ingenting annat. Om inte medborgarna är fullständigt övertygade om att det finns en oberoende, fristående instans som övervakar det som kan skada dem själva och deras barn, så uppstår en allvarlig förtroendeklyfta. Byggnämnden hanterar ärenden ur andra perspektiv och har lojaliteter till tidigare beslut att ta hänsyn till. Jag vill inte påstå att de inte har ett miljöperspektiv. Dessa finns ju redan fastslagna i kommunens tidigare policybeslut, men den sista, oberoende granskningen kommer inte längre att finnas efter en sammanslagning.

Redan idag finns en långt gående samverkan mellan tjänstemännen inom de olika förvaltningarna innan besluten kommer upp i nämnderna, så några "effektiviseringsvinster" finns knappast att hämta genom en sammanslagning. Karakteristiskt är också att dessa förväntade besparingar inte på något ställe redovisats.

Slutligen, en reducering av miljönämnden till en kombinerad "Bygg och Miljö-dito" med de ovan beskrivna konsekvenserna innebär att alliansens miljöprogram med rätta kommer att uppfattas som mindre trovärdigt. Tyvärr.

LENNART BERGGREN, LEDAMOT KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMT MILJÖNÄMNDEN, FOLKPARTIET-LIBERALERNA

Vems argument väger tyngst om ett beslut rör exempelvis både trafikmiljö och boendemiljö.

Bild:Johnny Gustavsson

Läs mer om