EU-samarbetet har en rad utmaningar att tampas med. Våld och brott är tyvärr stora problem. Den största delen av brottsligheten är lokal eller nationell till sin karaktär och bekämpas därmed bäst av medlemsländernas poliskårer. I det förebyggande arbetet är det dessutom mycket vi kan göra som lokalpolitiker.
Men det finns grov organiserad brottslighet som ägnar sig åt en rad olika brott och som sträcker sig långt över de enskilda nationsgränserna. Det rör till exempel handel med människor, narkotika eller illegala vapen, utpressning, ekonomiska brott och penningtvätt.
För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten behövs ett kraftfullt och gränsöverskridande rättsligt samarbete. Inom EU finns i dag ett välfungerande samarbete att bygga vidare på. Polis och åklagare har ett nätverk men deras möjligheter att koordinera arbetet kan förbättras. Trots att unionen har kommit långt på flera viktiga områden finns det fortfarande brister som kan åtgärdas och områden där vi kan bli effektivare. Kriminalitet ska aldrig tolereras, oavsett var den förekommer. Samtidigt är det viktigt att alla åtgärder är välavvägda så att människors integritet slås om vakt samt att vi har rättsäkra system.
Tyvärr finns i dag även ett globalt terrorhot att beakta. Flera länder inom EU har blivit måltavla för den blinda terrorn där vanligt folk på gatan blivit offer. Ansträngningarna för att motverka organiserad grov brottslighet måste sammantaget bli bättre. Vi Moderater har den röst som hörs starkast när det gäller att göra något åt dessa problem. Även du kan göra något genom att rösta Moderat den 7 juni.
Ulrik Bergman