I kristider finns det många som anser sig ha kloka lösningar på hur ekonomin ska få fart igen. Det handlar ofta om dyra krispaket, att staten ska gå in som ägare till industrier och om stöd specifikt riktat till banker.
Alla lösningar behöver dock inte vara lika dyra och medföra regleringar. Vad som vore en förhållandevis snabb, billig och elegant lösning är att införa rejäla regelförenklingar för företagen, vilket sänker både företagens och samhällets kostnader med betydande summor. Redan i dag finns det både i Sverige och i EU mängder av föreslagna regelförenklingsåtgärder som bara väntar på att verkställas. En snabbare process är något alla vinner på.
Enklare och mindre kostsamma regler ger en omedelbar skjuts åt företagens konkurrenskraft, då de både kan frigöra tid och tillgångar till att utveckla sina affärer. I dag tvingas företagare i hela landet lägga oerhörda resurser på att fylla i 94 miljoner blanketter. Genom att öka farten på regelförenklingsområdet kan stora vinster göras i form av en snabbare vändning i ekonomin med både tillväxt och arbetstillfällen som följd.
Dessutom kräver regelförenklingar inte något större utredningsarbete från statens sida, då de redan har många av verktygen på plats. Näringslivet har samlat ihop närmare 500 olika regelförenklingsförslag. Därutöver har såväl myndigheter som departement tagit fram förslag, där flertalet kan genomföras omgående, utan större kostnader eller svårigheter.
Ofta talas det om att minska företagens administrativa regelbörda, men det är viktigt att inse att regelbördan är större än så. Företagen har även stora materiella och finansiella regelkostnader. Detta kan handla om investeringar som endast görs för att uppfylla krav i regelverk, eller skatter och avgifter.
Cirka hälften av regelbördan härrör från EU. I år är det både val till EU-parlamentet och dags för Sveriges ordförandeskap. Det finns således oändliga möjligheter att lyfta regelförenklingar på både den nationella och europeiska agendan.
Såväl EU-kommissionen som regeringar runt om i EU har påbörjat arbeten med att sänka företagens administrativa regelkostnader. Även EU behöver stärka sin konkurrenskraft gentemot andra delar i världen. Marknadsandelar och företag flyttas till låglöneländer i Asien och arbetslösheten växer i Europa. Därför vore ett alternativt krispaket i form av kraftfulla regelförenklingar en betydligt mer konstruktiv lösning som dessutom inte drabbar den idag mycket ansträngda ekonomin.
Allra viktigast inom regelförenklingsagendan är att lyssna till företagens egna erfarenheter och prioriteringar. Regelverken måste bli ändamålsenliga och begripliga. Det är hög tid att skrida till verket. Billigare, effektivare och smartare krispaket är förmodligen svårt att finna. Genomför näringslivets egna regelförenklingsförslag.
Jens Hedström