Linköping arbetar aktivt med att skapa en av Sveriges miljövänligaste kommuner. Med sin biogassatsning har man drivit miljöarbetet långt, så långt att Linköping tenderar att bli ett verkligt Grönköping.
Kärnan i miljösatsningen är kommunägda Tekniska verken, TVL, med dotterbolaget Svensk Biogas AB. Vd för TVL är Stig Holm. Han har, tillsammans med utvalda delar av kommunfullmäktige, länge sökt vägar att sprida den gröna biogasvågen till omvärlden. Men kommunallagen har tidigare hindrat Holm och TVL att exportera sitt miljökunnande. Holm och kommunen har sökt om undantag från lagen, men fått avslag. Lagen är till för att stoppa just denna form av kommunal expansionsiver som både riskerar skattepengar och snedvrider konkurrens.
Som driven företagsledare låter Holm sig inte stoppas av sådana petitesser. Han väljer i stället att bilda ett privat bolag, Swedish Biogas International (SBI), med det uttalade målet att exportera kommunens miljökunnande. I och med bildandet tar kommunen steget från att vara ett grönt Linköping till att bli ett Grönköping.
VD Holm i TVL sluter ett avtal med ägare Holm i SBI, som ger SBI tillgång till TVL:s miljökunnande. I gengälld får TVL tre (3!) procent av SBI´s omsättning. De inblandade verkar mycket nöjda med avtalet:
"Jag är passionerad av att lyckas med detta", säger Stig Holm på Tekniska verkens hemsida.
Kommunalrådet och tillträdande styrelseordförande i TVL, Gösta Gustavsson (c) är så nöjd med avtalet att han uppmanar fler direktörer i kommunala bolag att starta eget (Linköpings Tidning 21/2):
"Detta sätt att sälja kommunalt kunnande borde utnyttjas inom många fler kommunala områden, till exempel äldrevård, fjärrvärmeproduktion och sophantering. Tyvärr uppfattas privata och kommunala bolag ofta enbart som konkurrenter."
Även kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (m) ser gärna att modellen sprids (Corren 5/2):
"Jag är positiv till avknoppningar av det här slaget, och det är något som vi säkert kommer att se mer av. Det berikar Linköpings medborgare och medverkar till att miljövänlig teknologi sprids över världen."
"Men vi får inte skapa ojuste konkurrens", lägger Lindvall till i sann grönköpingsk anda. Det är Tekniska verkens styrelses ansvar att se till att allt sker på ett affärsmässigt sätt.
När det gäller fjärrvärme och sopor är en spridning av modellen redan på väg. TVL:s styrelse har på Holms initiativ tagit fram en plan för export, som kommunen ska godkänna. Kommunens svar avgör om det är den private eller den offentlige Holm som ska driva det nya bolaget.
Det kan tyckas märkligt att vd i ett kommunalt bolag kan sluta avtal med ett privat bolag som han själv äger. Enligt Holm är det heller inte sant att han har skrivit avtal med sig själv. Pressansvarig på TVL verkar dock tro att det är Holm som har skött affären med sig själv. På en fråga varför avtalet inte har offentliggjorts svarar hon (Corren 31/1):
"Det är Stig som har hållit i den affären och han har inte gett mig sådana indikationer."
Följdfrågan om hur mycket avtalet är värt besvaras av pressansvarig med:
"Ingen aning, det är Stig som uttalar sig!"
I Grönköping kan allt hända och SBI har fått en drömstart. Avtalet med TVL är så fördelaktigt att det har fått motstå hård kritik. TVL försvarar sig med att "om någon av parterna i avtalet finner procentsatsen oskälig är det möjligt att väcka omförhandling". Man kan fråga sig om det är vd Holm i TVL eller ägare Holm i SBI som ska väcka omförhandlingen. Kanske kan Lars Undén göra det. Han är vd i SBI, handplockad från TVL av Holm. Eller kanske Carl Lillienhöök, vd i Svensk Biogas och styrelseledamot i SBI?
"Vår strävan har varit att få andra aktörer att också investera för att skapa en marknad som täcker hela Sverige", säger Gösta Gustavsson till Linköpings Tidning (21/2).
"Detta har varit svårt, varför vi som regionens största kommun tagit ett regionalt ansvar och byggt biogasmackar i närliggande kommuner."
Det är en ädel tanke. I Norrköping har TVL byggt en biogasmack vid sidan om en privatägd mack. Man får anta att det är för att skapa en marknad med konkurrens.
Det är bara fem år sedan Svensk Biogas föregångare Linköpings Biogas tyngde kommunen ekonomiskt. Nu vädrar man morgonluft och vill erövra världen. Då får inte petitesser som kommunallagen och etikpolicys stå i vägen.
Lena Burlin (s), nuvarande styrelseordförande i TVL berättar stolt om hur Linköping har blivit Grönköping med hjälp av biogas på Tekniska verkens hemsida:
"Utvecklingen av biogas i Linköping har varit en lång process som krävt stor uthållighet. En uthållighet som få privatägda företag kunnat stå för. Det har också kostat Tekniska verken, och därmed linköpingsborna, stora ansträngningar och kostnader. När vi nu har möjlighet att inte bara berätta om våra framgångar på internationella symposier utan också kan dra ekonomisk fördel av dem bör vi göra det."
Det är denna styrelse som enligt ordförande Lindvall ska garantera att kommunen inte skapar ojuste konkurrens.
Stefan Persson