Äntligen har en vettig lärlingsutbildning återinförts i den svenska gymnasieskolan. Det har vi i Företagarna jobbat för länge för att småföretagen i Östergötland och i resten av landet lättare ska kunna hitta rätt utbildade medarbetare. Det är bra!
Men självklart ska lärlingen ha chans att fullfölja sin utbildning och inte bli utsparkad om det blir lågkonjunktur. Regeringens beslut att tillsätta en utredning med tydlig inriktning mot att införa en lärlingsanställning redan i gymnasieskolan är därför en rejäl tankevurpa. Vilken 16-åring väljer att bli lärling med risk för att bli uppsagd mitt i utbildningen?
Och vilken företagare vågar anställa en lärling, som med automatik blir fast anställd efter viss tid, trots att hon eller han just då kanske inte behövs eller passar in på företaget?
Ärligt talat förstår jag inte alls hur Jan Björklunds och regeringen tänkt i denna fråga. Det är ett riktigt rötmånadsbeslut, som man fattat utan att lyssna med dem som ska ta hand om lärlingarna; småföretagarna. Det riskerar ju att skjuta hela lärlingsutbildningen - Jan Björklunds egen hjärtefråga - i sank. Ett riktigt självmål!
Dubbelt självmål blir det när han utsett LO-pampen Irene Wennemo till utredare. De för LO så heliga kollektivavtalen kommer säkert att bli ett villkor för att få ta emot en lärling. Eftersom hälften av de mindre företagen inte har kollektivavtal kommer möjligheterna att få en lärlingsplats att halveras. Det blir företag med kollektivavtal, inte kompetens, som får utbilda. Det stämmer illa med en liberal grundsyn.
Nej, lärlingen ska vara elev i gymnasieskolan. Det är skolan som ska ha huvudansvaret för utbildningen och ansvara för planering och kontinuitet. Las-principen om sist in först ut passar inte alls här. Inom byggbranschens färdigutbildning (lärlingstid efter gymnasiet) har Las under året drabbat många unga lärlingar, som därmed inte får ut sitt yrkescertifikat.
Hela 60 procent av de företag med 20-49 anställda, som tvingat till uppsägningar under det senaste året, anser att Las är ett utvecklingshinder. Det visar Företagarnas enkät till 4 000 småföretag.
Att avskaffa Las för småföretagen är därför en klokare liberal politik för Sverige än att låta facklig makt tränga in i klassrummen.