Blockpolitiken problematisk

Linköping2010-06-08 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blockpolitiken är en del av den politiska verkligheten i Sverige och mer cementerad än någonsin tidigare. Dessa låsningar omöjliggör blocköverskridande och breda politiska lösningar, trots att flertalet politiska partier skulle ha mycket att vinna på sådana överenskommelser. Men en förändring kan vara på väg - om Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll i riksdagen efter den 19 september.

Sveriges politiska historia visar att breda politiska lösningar inte är någon omöjlighet. Skattereformen för 20 år sedan, den ekonomiska krisen på 1990-talet, pensionsreformen och EU-medlemskapet är stora frågor, som fått sin lösning genom breda blocköverskridande överenskommelser.

Centrala politiska frågor som skolan, energipolitiken liksom utrikes- och säkerhetspolitiken borde lösas på samma sätt, vilket skulle vara bra för Sverige. Socialdemokraterna med sin sedan länge kritiserade skolpolitik skulle ha allt att vinna på en bred uppgörelse över blockgränsen, men Jan Björklund och alliansen släpper inte greppet om denna hjärtefråga. Det är något av en politisk tragedi att skolpolitiken - som berör alla människor i vårt land - årtionde efter årtionde fungerar som slagträ i den politiska debatten.

Samma sak med energipolitiken. Socialdemokraterna och Moderaterna borde ta ansvar för att skapa en bred uppgörelse. Men detta är idag politiskt omöjligt att förverkliga, trots att hela Sverige är i behov av fasta och långsiktiga spelregler för energipolitiken. En blocköverskridande överenskommelse om utrikes- och säkerhetspolitiken skulle förhindra de pinsamheter som uppstått kring de röd-gröna partiernas krav att USA ska avveckla sina baser utomlands.

Den låsta blockpolitiken på riksnivå har inte sin motsvarighet på regional och lokal nivå. Västra Götalands regionen leds sedan flera år tillbaka av Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet. Region Skåne leds av en majoritet bestående av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet. I Vadstena är ett styre med Socialdemokraterna och Moderaterna inne på sin andra mandatperiod. I Åtvidaberg vill Socialdemokraterna och Moderaterna styra tillsammans även efter valet 2010.

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen 2010 och får den vågmästarställning de eftersträvar, då kommer den politiska situationen att dramatiskt förändras. De etablerade partierna tvingas då ompröva hela blockpolitiken - med nya politiska konstellationer som följd.

Inom de sju partierna i Sveriges riksdag saknas i dag beredskap för denna typ av överenskommelser. Men förebilderna till en förändring finns redan i dagens kommun- och landstingspolitik.

Skillnaden mellan blocken är trots allt inte så stora som alla partier försöker göra gällande, när det är valrörelse.

Läs mer om