Svarthandel, interna bytesköer, omvandling till bostadsrätter och en låg omsättning i centralt belägna lägenheter är tecken på att hyresmarknaden fungerar mindre bra.
Den dåliga funktionen har länge varit ett Stockholmsfenomen - men sprider sig nu till landets alla större städer.
Nu ifrågasätts också hyresrätten allt mer eftersom antalet nyproducerade hyresrätter sannolikt minskar när alla subventioner är borta och ett större antal lägenheter omvandlas till bostadsrätter.
Vad behöver då göras för att utveckla hyresrätten?
En första åtgärd är att marknadsanpassa hyressättningen i de fall en lägenhet blir ledig i beståndet.
Det reducerar svarthandeln, minskar byteskön och öppnar upp för att det alltid ska finnas en viss vakans i hela hyresbeståndet. Viktigt är också att utveckla ett system för hyressättning i nyproduktionen som minskar risken för den som ska investera samtidigt som hyresgästen inte blir utsatt för godtycke.
En annan åtgärd är att öka informationsutbudet.
En hyresrätt är en konsumtionsvara vars pris måste vara offentligt.
En tredje åtgärd är att skapa ett flexibelt serviceutbud.
Det kräver mer av individuell hyressättning vilket är svårt inom ramen för den kollektiva hyressättningen
En fjärde åtgärd är att frikoppla hyressättningen i det privata beståndet från hyrorna i de kommunalt ägda bostäderna.
Samtidigt bör kommunerna ges mandat att själva bestämma om de ska äga ett bostadsföretag och i så fall vilken roll detta företag ska ha på bostadsmarknaden.
Vi föreslår också införandet av ägarlägenheter för att på så sätt bland annat öka utbudet av hyresrätter.
I många länder är ägarlägenheter som hyrs ut ett sätt att öka utbudet av hyresrätter. Det följer av att ägarlägenheter drar till sig riskkapital och bostadsbyggandet ökar.
Vår utgångspunkt för hyresrättens utveckling är hushållets boendekarriär. Då ska, i olika skeden av livet, hyresrätt vara ett tydligt och tillgängligt alternativ.
På en marknad utan subventioner och med mer av marknadsmässig hyressättning är dock hyresrätten ett väsentligt mindre och därtill nischbetonat boende.
Politikernas och hyresmarknadens parter har ett stort ansvar att utveckla hyresrätten till en attraktiv boendeform som alltid finns tillgänglig.
Ett tecken på att målet är nått är att det varje morgon finns en sida med annonser om lediga hyreslägenheter i Corren.
Hans Lind
Stellan Lundström