Stångåstadens viktiga roll som bostadspolitiskt instrument, tycks alla partier stämma in i numera.
Det är bra. Hur rollen ska spelas råder dock delade meningar om. Med en rösts övervikt har kommunfulläktige beslutat att ge Stångåstaden uppdraget att jobba för ombildning till bostadsrätter i områden med många hyresbostäder.
Det är inte bra. Kommunalrådet Gösta Gustavsson (c) tolkar Hyresgästföreningen protester som att föreningen är emot att olika upplåtelseformer blandas (Corren 31/3). Det är vi inte. Tvärtom.
Men vi tycker det är fel att göra sig av med de billiga hyresrätter som finns (för att kanske bygga dyra nya). Speciellt nu när den största ungdomskullen sedan 1940-talet ska ut på bostadsmarknaden.
Det är bra att Stångåstaden ska försöka bygga nya hyresrätter i områden där sådana saknas; om det går sedan regeringen försämrat hyresrättens villkor jämfört med bostadsrätt och egnahem.
Och vi ser gärna för att det byggs bostadsrätter och villor i områden där det saknas. Men vi kan inte se att det är Stångåstadens uppgift.
Vad tror alliansen att man uppnår genom att ombilda? Om lägenheter i exempelvis Ryd ombildas, bor rimligen samma människor i husen efter ombildningen - om inte somliga ska skrämmas iväg. Tror man att segregationsproblematik fixas genom att ombilda, göra man det lätt för sig.
Att ge Stångåstaden i uppdrag att starta ombildningsprocesser skapar oro och osämja mellan grannar. Många, inte minst unga och gamla, vill eller kan inte låna en massa pengar. Bostadsrätt blir bostadsfel för dem som vill bo i hyresrätt.
Visst, man är i sin fulla rätt att efter en ombildning bo kvar som hyresgäst och få sina grannar som hyresvärd. Vi tror inte att man skapar en bättre värld på det sättet.
Erik Malmberg