Bra vård och bättre hälsa trots mörka tider

När vi i morgon lägger fram vår budget kan vi konstatera att mycket händer för att öka kvalitén, tillgängligheten och delaktigheten, skriver företrädarna för landstingsmajoriteten i Östergötland.

Arbetet med att höja vårdens kvalitet fortsätter trots de dåliga tiderna, enligt artikelförfattarna.Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix/2008

Arbetet med att höja vårdens kvalitet fortsätter trots de dåliga tiderna, enligt artikelförfattarna.Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix/2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-06-08 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När landstingsfullmäktige i morgon fattar beslut om treårsbudget 2010-2012 så görs det när vi är mitt uppe i en världsomfattande lågkonjunktur. Det talas om den kanske värsta ekonomiska krisen under efterkrigstiden. En sådan kris gör sig givetvis påmind också i landstingets ekonomi.

Skatteprognosen för 2010 har fått revideras nedåt vid varje prognostillfälle det senaste halvåret. Nu beräknas skatteintäkterna nästa år bli 343 miljoner kronor mindre än man trodde så sent som i oktober 2008. För 2011 och 2012 är skillnaden nästan en halv miljard. Detta får givetvis konsekvenser. En sådan är att landstinget inte når målet om ett ekonomiskt överskott på 2 procent under åren 2010-2012. En annan åtgärd är riktade kostnadsreduceringar av landstingets administration på cirka 40 miljoner under 2010. Dessutom föreslås den sjukvårdande verksamheten år 2010 få en generell kostnadsreducering på en halv procent, motsvarande cirka 50 miljoner, utöver den tidigare beslutade kostnadsreduceringen på 1 procent.

Men trots de dystra ekonomiska förutsättningarna vi har att förhålla oss till lyckas vi fem partier i majoriteten ändå presentera en budget som visar på ett positivt resultat under hela perioden - och som lever upp till balanskravet enligt kommunallagen. En förutsättning för att vi ska klara det är dock att beslutade kostnadsreduceringar genomförs som planerat.

I samband med att budgeten läggs fram kan vi samtidigt konstatera att mycket händer för att höja kvalitén, öka tillgängligheten och stärka delaktigheten i hälso- och sjukvården i Östergötland. Det kanske mest talande för det är införandet av vårdval. Från den 1 september i år, då Vårdval Östergötland träder i kraft, stärks patienternas ställning på flera olika sätt. Östgötarna får då möjlighet att fritt välja vårdcentral och vårdcentralerna får i sin tur möjlighet att utveckla verksamheten för patienterna. Det talar för att det exempelvis kommer att bli enklare att boka tid, eller att vårdcentraler erbjuder andra öppettider än i dag.

Vi vet att östgötarna generellt är mycket nöjda med vården som sådan, men vi vet också att tillgängligheten brister på många håll. Landstinget har därför utarbetat en handlingsplan med en lång rad åtgärder som syftar till att vårdgarantins tidsgränser ska uppnås i långt större utsträckning än idag. Vårt mål är att få del av regeringens "kömiljard", pengar som vården så väl behöver.

Att vi har stora utmaningar framför oss råder det ingen tvekan om. Men ansträngningarna för att åstadkomma en hälso- och sjukvård med hög tillgänglighet, bra kvalitet och stor delaktighet - med en ekonomi i balans - fortsätter med kraft. Östgötarna förtjänar en bra vård och bättre hälsa, trots tuffa ekonomiska tider.

Marie Morell (M)

Lasse Pettersson (VL)

Sven Eric Nilsson (C )

Levi Eckeskog (KD)

Gun Jareblad (FP)

Christian Gustavsson (M)

Läs mer om