Bra vård trots tufft läge

I dag fattar landstingsfullmäktige beslut om finansplanen för 2010-2012. Det ekonomiska läget är tufft, men samtidigt händer det mycket positivt i den östgötska hälso- och sjukvården, skriver fem representanter för landstingsmajoriteten.

Tillgängligheten i vården har förbättrats, påpekar artikelförfattarna.Foto: Åke Karlsson / 2005

Tillgängligheten i vården har förbättrats, påpekar artikelförfattarna.Foto: Åke Karlsson / 2005

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-25 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi innan sommaren lade fram landstingets budget för 2010-2012 gjorde vi det mitt uppe i en sällan skådad djup ekonomisk kris. Den ena dystra skatteprognosen efter den andra skrevs ned. Budgeten som antogs var svag - men ändå i balans. När det nu, i och med finansplanen, är dags att revidera budgeten tvingas vi konstatera att prognoserna för de kommande årens skatteunderlag kvarstår.

Redan i år väntas verksamheten göra ett underskott på 139 miljoner kronor, varav 138 miljoner kronor härrör från de sjukvårdande enheterna. Den främsta förklaringen till det är att antalet anställda från och med årsskiftet till september i år har ökat kraftigt. För att få ekonomin i balans måste landstingets kostnader sänkas med 260 miljoner kronor under 2010. Det innebär att kravet på att minska antalet medarbetare med minst 350 heltidstjänster står fast.

Att säga upp tillsvidareanställda medarbetare är något vi vill undvika i det allra längsta. En sådan åtgärd skulle drabba landstingets yngsta medarbetare och i förlängningen drabbar det den östgötska hälso- och sjukvården. Därför har vi i stället ställt oss bakom landstingsdirektörens förslag att ta bort kostsamma arbetstidsmodeller. Bland annat innebär det att tjänstgöring varannan helg införs för den personal som redan i dag arbetar helger. Vi är medvetna om att åtgärden inte är populär och att den inte gynnar landstinget som god arbetsgivare. Den kommer därför att tas bort så fort ekonomin så tillåter.

Trots det ekonomiska mörkret finns det många ljusglimtar i den östgötska vården. Under året har vi i landstingsmajoriteten bland annat satsat rejält på att förbättra tillgängligheten till vården. Inte bara genom att kapa köerna som finns här och nu - utan genom att arbeta långsiktigt för att leva upp till vårdgarantin. Vi kan nu tydligt se att arbetet har gett resultat. Köerna till vården har minskat avsevärt under hösten.

Under året har också landstingsmajoriteten genomfört en av de senaste årens viktigaste satsningar. Sedan 1 september kan alla östgötar fritt välja sin vårdcentral inom ramen för Vårdval Östergötland. Målet har varit att öka tillgängligheten, kvaliteten och delaktigheten för patienterna i kontakten med primärvården. Satsningen har gett resultat: Nya vårdcentraler har tillkommit, öppettider har blivit generösare och östgötarna har verkligen utnyttjat sin möjlighet att välja vårdcentral.

När vi nu snart lägger 2009 till handlingarna och går in i 2010 gör vi det med ett tydligt fokus - att fortsätta arbeta för en hälso- och sjukvård med hög tillgänglighet, bra kvalitet, stor delaktighet och med en ekonomi i balans.

Christian Gustavsson (M)

Lasse Pettersson (VL)

Sven Eric Nilsson (C)

Levi Eckeskog (KD)

Gun Jareblad (FP)

Läs mer om